Читайте нас в соціальних мережах

Розпочала діяти нова Програма медичних гарантій: що зміниться для тернополян?

П'ятниця, 02 квітня 2021 15:57
З 1 квітня в Україні запрацювала нова Програма медичних гарантій. Що це дає мешканцям Тернопілля?

 

Програма медичних гарантій — перелік та обсяг медичних послуг та ліків, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів. Бюджет програми на 2021 рік становить 123,4 млрд грн.

Так, за даними Національної служби здоров’я України, Програма передбачає 35 пакетів медичних послуг. Три пакети будуть новими, а ще п'ять - виокремлені із вже наявних.

Зокрема, нові медпослуги включають:

  • лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах;
  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами;
  • вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Ще 5 — виокремлені із існуючих пакетів медичних послуг. А саме:

  • стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах;
  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах;
  • супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги;
  • готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

Як і в попередньому році, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як: первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та медична реабілітація, медична допомога дітям до 16 років та медична допомога при вагітності та пологах.

Серез пріоритетних напрямів, що залишаються: лікування гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та 6 досліджень для раннього виявлення раку.

Варто зазначити, що відповідно до прийнятої постанови НСЗУ не оплачуватиме медичні послуги, які надаються за направленнями в паперовій формі. Всі надавачі медичних послуг за договором з НСЗУ зобов’язані вести електронні медичні записи про направлення в електронній системі охорони здоров’я.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ