Читайте нас в соціальних мережах

Незаконних рубок деревини на Тернопільщини не виявили, - заявив головний лісник області

Неділя, 28 лютого 2021 16:23
На Тернопільщині побували представники Держлісагентства та спеціалісти  інших лісогосподарських управлінь, які проводили аудиторську перевірку в обласному управлінні  лісового та мисливського господарства, а також у трьох підприємствах, які координуються управлінням, а саме: ДП "Тернопільський лісгосп", ДП"Кременецький лісгосп" та ДП"Чортківський лісгосп".

Про її результати розповів начальник Тернопільського ОУЛМГ Олег Яремко. З його слів, аудит проводився з 08 по 19 лютого. Відтак, по кожному з перелічених підприємств та управлінню складено аудиторські звіти, які зберігаються в Держлісагентстві та за результатами опрацювання яких буде підготовлено Наказ, який буде доведено до відома підприємства.

— Аудиторською групою були досліджені питання незаконних рубок, проте таких фактів не виявлено. Підприємства проводять всі рубки законно, за погодженням з Тернопільською ОДА та Держлісагентством. Також досліджувались питання реалізації лісопродукції споживачам. При дослідженні цього питання встановлено, що майже вся лісопродукція реалізовується через електронні аукціонні торги. По прямих договорах реалізовано за 2020 рік близько 2% від загального обсягу, це в основному установи соцсфери, — зауважив Олег Яремко.

Він також відзначив, що середній приріст ліквідної деревини з 1 га площі значно вищий від середнього обсягу вирубування майже у 2 рази. Тому підприємствами ведеться збалансоване, не виснажливе ведення лісового господарства.

— Останнім часом досить часто на сторінках деяких громадських організацій та громадських активістів з'являлася інформація щодо експорту ділової деревини чи дров за кордон, щодо неефективності переробки продукції на тріску, щодо недотримання цінової політики тощо. Проте, аудиторами, жоден із наведених фактів не підтвердився, — говорить очільник профільного управління. — Більше того, жодне підприємство Тернопільського ОУЛМГ не експортує лісопродукцію в круглому вигляді вже більше п'яти років. Тому такі факти є видуманими та неправдивими оскільки на це немає жодних документальних підтверджень.

Позаяк, всі висновки можна буде зробити лише після Наказу про результати аудиту. Він буде обов'язково опублікований на офіційному веб-сайті  Управління.

Як підмітив Олег Яремко, не виключено, що деякі працівники, будуть притягнені до відповідальності, адже виявлені і недоліки, над якими потрібно працювати та виправляти. Зокрема, є питання до ведення бухгалтерської звітності по ДП "Тернопільський лісгосп"  та порушення по всіх підприємствах з питання охорони праці. За словами начальника Тернопільського ОУЛМГ, в цілому, беручи до уваги висновки звітів,  робота лісогосподарських підприємств визнана умовно позитивною, а самого обласного управління - ефективною.

Додати коментар