Так, кажуть фахівці, стрімке зростання цін на корми та енергоносії призведе до неминучого здорожчання харчів в Україні. Найбільше постраждає галузь птахівництва, а це не лише курятина, але і яйця, які вже стають “золотими” для людей. Що відбувається на ринку АПК та коли очікувати здорожчання продуктів?
За останній рік закупівельні ціни на зерно рекордно зросли. Кукурудза подорожчала на 80% (зі 150 дол. до 260 дол.), соняшник удвічі (з 360 дол. до 700 дол.), макуха втричі.
У собівартості курятини корми становлять 70%. Тож, їх здорожчання на 40-50% за песимістичним сценарієм призведе до підняття ціни на курятину теж на 40%. Якщо сьогодні курятина коштує близько 60 грн за тушку, то невдовзі вона може зрости до 84 грн.
"Закупівельні ціни на зерно дійсно зросли. І вони впливатимуть на вартість курятини весь рік, тому що виробники продукту купують товар завчасно. Оскільки зерно формує вартість корму, а корм - собівартість курятини, то й ціни на продукт зростуть", - коментує економічний експерт Олександр Охріменко.
За оптимістичним сценарієм експертів, здорожчання курятини може бути на 15% і влітку зупиниться, коли аграрії почнуть збирати новий урожай.
"Думаю, що курятина може подорожчати десь на 15%", - каже директор "Української асоціації постачальників торговельних мереж" Олексій Дорошенко.
Зростання цін на енергоносії стало неочікуваним не лише для населення, а й виробників. Влітку 2020 року тариф на передачу електроенергії для промисловості зріс майже на 30%.
"Вартість енергоносіїв тягне за собою ланцюгову реакцію - зростання цін на всі товари, і курятина не виключення. Зростання буде в межах 5-10%, а далі – все залежатиме від попиту", - зазначає економічний експерт Андрій Новак.
У виробників нині два виходи з ситуації: або зупинити виробництво, або підвищити ціни до рівня рентабельності. У першому випадку Україна може опинитися в умовах жорсткого дефіциту вітчизняних продуктів, а в другому - виробники можуть зіштовхнутися з перевиробництвом через падіння купівельної спроможності населення. Обидва сценарії розвитку подій не оптимістичні, але безальтернативні.
Першими підняли ціни виробники яєць. Як повідомляє Держстатистики, у кінці минулого року ціни зросли на 18% - до 27,4 грн/кг, а загалом на 28% за рік. І якщо раніше собівартість десятка яєць була 14 гривень, то у січні піднялась до 22 гривень.
Стримати ріст цін на курятину та яйця може інфляція. Однак, прогнози НБУ з цього приводу невтішні – регулятор каже, що споживча інфляція за підсумками 2021 року становитиме 7%. За даними фахівців, це також вплине на вартість курятини в Україні.