Читайте нас в соціальних мережах

Медик з Тернополя пояснила як без стресу для організму перейти на зимовий час

П'ятниця, 23 жовтня 2020 09:50
Переведення годинника на зимовий час в 2020 році в Україні відбудеться о 04:00 в останню неділю жовтня – в ніч з 24 на 25 жовтня. Стрілки потрібно буде перевести на одну годину назад.

Лікарка-методистка Тернопільського обласного центру громадського здоров'я Зот Галина поЯснила як безболісно для організму перейти на зимовий час.

Стрес для організму

Перехід на зимовий час, як і на літній – часто непросте випробування для організму людини. Адже, звикнувши до одного режиму дня, й зокрема сну, багатьом людям складно швидко перелаштуватися на інший розпорядок.

Переведення годинників, зокрема, може викликати дратівливість, перепади  настрою, а також депресію, порушення сну, з'явитися нездужання і почуття надмірної втоми.

У людей, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб, можуть загостритися проблеми зі здоров’ям. Оскільки за вихідні дні людина не встигає адаптуватися до нового режиму, до переходу на зимовий час треба підготуватись хоч би за тиждень.

Як собі допомогти

Щоб перехід на зимовий  час був менш болісним і стресовим, слід більше часу проводити на свіжому повітрі. Зараз під час пандемії коронавірсу спробуйте добиратись на роботу і з роботи пішки, зокрема в  Тернополі в таку пору року гарно пройтись по наших парках та скверах.

За тиждень до переведення часу варто почати лягати спати трохи раніше. Спробуйте  йти спати на 15 хвилин раніше, а потім, кожні два дні "зсувати" графік ще на 15 хвилин, готуючи організм до майбутніх змін.  Дорослій людині для повноцінного відпочинку треба не менш ніж 7-9 годин сну, для дітей – 9-10 годин. Зрозумійте, повноцінний сон – це гарний настрій, добре здоров’я  і вдалий  робочий день.

Протягом дня провітрюйте приміщення в якому перебуваєте, зберігайте його в чистоті, не забувайте носити маски в закритих приміщеннях, дотримуватись  фізичної дистанції в 1 -1,5 метри.

Спробуйте також обмежити споживання кофеїну та алкоголю, менше вживайте жирної та калорійної їжі, наполягайте на овочі та фрукти, рибу, бобові, молочні продукти. Дотримуйтесь водного балансу.  Потрібно стежити за загальним станом організму протягом дня і виконувати рекомендації свого сімейного лікаря, якщо у вас є хронічні захворювання.

Тільки дотримання здорового способу життя, раціональне і збалансоване харчування, режим праці та відпочинку, позитивні емоції, екологічні думки та вчинки допоможуть Вам бути здоровими і щасливими та швидко адаптуватись до зимового часу.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ