Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині відбувається віче щодо поділу області на райони. Голова ОДА не приїхав (фото, відео)

Середа, 03 червня 2020 15:23
Сьогодні, 3 червня, о 13 годині у місті Зборів, біля пам'ятника Тарасу Шевченку розпочалося віче мешканців Зборівського району. На зустріч приїхали мешканці кількох районів Тернопільщини.

Так голови рад, та мешканці кількох районів, зокрема Підгаєцького, Козівського, Зборівського та Монастириського районів не хочуть приєднуватися до Бережанського району, а тільки до Тернопільського. 

На віче не приїхав ні голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш, ні його заступник Олег Валов, що відповідає за децентралізацію і є уродженцем Бережанського району, а прислали приїжджого Віктора Устенка, заступника голови ТОДА. 

"Доброго дня, дещо в історію, ми пам'ятаємо що ОДА подавала декілька варіантів адміністративного поділу області. З точки зору державної позиції нам було б простіше один чи два райони... Нам не треба було б витрачати бюджетні гроші на додаткові інституції. Але з точки зору мешканця Тернопільської області  - податкова Зборова перенесена до Бережан, сьогодні всі без проблем їздять зі Зборова до Бережан, може треба підіймати питання не про децентралізацію, а про кращу дорогу, правда, про те, щоб була краща інфраструктура. Зараз ще йде карантин, і політики коли збираються на якесь зібрання, ось дівчинці плакат дали, а маску ніхто не дав і хто буде відповідати. Це тема нашого життя. Щойно ми говоримо про особисту відповідальність кожного. А маску ми носимо для того, щоб кожен себе поводив ніби то він хворий. Ви думаєте, що я приїхав агітувати за Бережанський район, я не збираюся вас агітувати приєднуватися до Бережанського району. Яке ви рішення приймете, ми це рішення відправимо на Кабмін і яке рішення буде прийнято Кабміном і буде прийнято рішення про той чи інший адміністративний поділ. Коли ви приєднуєтесь до Тернополя скільки мандатів ви зможете отримати в обласному центрі?! Так мова йде про дорогу і про транспорт, а не про приєднання. І ми приймаємо будь-яке ваше рішення. Передасте нам протокол і все, - відзначив Віктор Устенко. - Кожен нехай не маніпулює, а нехай проголосує за покликом свого серця. І ще якщо маєте маски - носіть маски вдягайте!".

На що мешканцці Зборівського району відреагували бурхливо.

"Ганьба адміністрації, нас знову набрехали, у Київ направили лист, що з нами порадилися, а з нами ніхто не радився, точніше ми говорили, а нас не чули. Тому шановні громадяни України в мене є така пропозиція я її зачитаю, пропоную учасникам віче завтра - 4 червня 2020 року об 11 годині ранку прибути до адміністративного будинку у Тернополі до голови ТОДА і вкотре озвучити позицію і обговорити її за участю двох сторін. До середини липня вони мають сформувати у Києві адміністративні райони у нас немає часу на якісь розмови ми вже прийняли рішенння, - відзначив Михайло Миколайович, мешканець Зборівського району". - Ми хочемо приєднатися до Тернопільського, а не до Бережанського району".

Усі мешканці Зборівського району, що прибули на віче, хочуть об'єднатися з Тернопільським районом, а не з Бережанським. Цю позицію озвучив голова районної ради. 

"Зборівська громада хоче відійти до Тернопільського району всі 99 відсотків опитаних людей хочуть відійти до Тернополя. Ми розуміємо, що не буде одного округу, буде три, ми хочемо відійти до Тернополя. Київ каже три, а Тернопіль каже чотири, а ми хочемо до Тернополя, - заявив Максимів, голова Зборівської районної ради. - Ми хочемо до Тернопільського району". 

На віче виступили також і представники інших районів.

"Мешканцям Підгаєцького району набагато краще і добиратися і співпрацювати з Тернополем. В нас думка не змінилася, ми за те, щоб Підгаєцький район приєднали до Тернопільського району, і наша думка не зміниться. Ми не хочемо приєднуватися до Бережанщини, - повідомила на віче Ірина Баран, голова Підгаєцької районної ради"

Також позицію приєднання до Тернопільського району озвучив і Володимир Данилюк, голова Монастириської районної ради. 

"Ми спершу хотіли об'єднатися з Бучацьким районом, та зрозуміли, що так не вийде, тому Монастириський район з радістю об'єднався з Тернопільським, - наголошує пан Данилюк". 

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак дещо прояснив ситуацію. 

"Є проект який передбачає три райони у Тернопільській області  і є проект, який передбачає  чотири райони на території Тернопільщини - ОДА запропонувала чотири, Київ каже - три, - повідомив Ігор Гірчак. - Рішення приймає Кабмін і питає думку у Мінрегіону". 

Висловився і голова Зборівської ОТГ. 

"Зборівська громада була утворена у 2017 році, - розповів Максимів Руслан, голова Зборівської ОТГ. - Процес децентралізації громад є успішним. Маємо другий етап - утворення трьох чи чотирьох районів на території Тернопільщини. 3025 людей ми опитали на території громади. Три тисячі людей за Тернопільський район, 25 людей за Бережанський. Думаю думка людей є важлива". 

Микола Пінь підготував резолюцію віче.

"Чотири райони, ми йдемо до Тернопільської районної ради. Ми вимагаємо від ТОДА виконання рішень місцевих громад. Громадян районів завтра - 4 травня прибути до адміністративного будинку на вулиці Грушевського,8 та вкотре озвучити свою позицію та обговорити за участю двох сторін. Просимо ЗМІ донести до голови ТОДА і його заступника Валова бути завтра на робоочому місці - відзначив Микола Пінь".

Учасники віче проголосували за дану резолюцію , а мешканці Зборівського району додали, що якщо їх не почують, то вони готові перекрити дорогу.

Детальніше у відео Файне місто.

 

 

 

Додати коментар