Як повідомили в державній санітарно-епідеміологічій службі у Тернопільській області, таке підняття рівня захворювання ймовірно зумовлене зникненням з прилавків сезонних овочів та фруктів за доступними цінами та початком споживання домашньої консервації (в анамнезі захворілих - консервація домашнього приготування).
Ботулізм у людей можуть викликати всі шість відомих типів збудників ботулізму, але три типа- А, В,Е-зустрічаються частіше у людей при харчових отруєннях, типи С,D, F- виявляються рідко.
З початку 2014 року фахівцями тернопільської лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної санепідемстанції на ботулізм обстежено 25 осіб (150 аналізів), з яких 9 осіб ( 36%) – позитивні. У всіх позитивних випадках виявлено ботулінічний токсин типу «В».
Ботулізм (з лат. botulus — ковбаса) — це гостре токсико-інфекційне захворювання, що спричинюється переважно дією токсину Clostridium botulinum, і характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю.