Читайте нас в соціальних мережах

Дослідник з Тернопільщини розповів про невідомі вулиці міжвоєнного Збаража (фото)

Вівторок, 05 травня 2020 09:00
Науковець з Тернопільщини Руслан Підставка продовжив розповідати про невідомі вулиці стародавнього міжвоєнного міста Збараж. 

"В попередніх постах вже частково йшлося про назви вулиць і площ Збаража до ІІ-ї світової війни. Їх патронами були польські та українські письменники і педагоги (М. Конопницька, Г. Сенкевіч, Ю. Словацький, А. Міцкевіч, Ю. Коженьовський, М. Шашкевич, Т. Шевченко), духовні особи, державні і військові діячі (Д. Магонський, Я. Скшетузький, Я. Собеський, Б. Перацький, Ю. Пілсудький) і т.п. Однак, ряд вулиць Збаража носили імена на зовсім відомих для широкого загалу людей, - написав Руслан Підставка. - Для прикладу, одна з нелокалізованих вулиць носила ім'я польського поета і драматурга Ада́ма А́сника (пол. Adam Asnyk; 1838 —1897,); інша – польського дивізійного генерала, бійці якого відновили пам'ятник А. Міцкевічу, Владислава Єнджеєвського (пол. Władysław Jędrzejewski 1863 — 1940 рр.)"

За словами науковця, чимало вулиць носили назви відомих єврейських культурних та військових діячів. До цього числа можна зарахувати поета і письменника Переца Маркіша (1895-1952 рр., писав на їдиш), поета Біньяміна Вольфа Еренкранца (Велвель Збаражер, 1819-1883 рр.), купця і військового діяча, полк. Берка Йоселевіча (пол. Berkо Joselewicz (1764 – 1809 рр.), уродженців Збаража: літературного критика та публіциста Вільгельма Фельдмана (1868 - 1919 рр.), бурмістра Збаража і власника цегельні Якуба Круха та ін.

Не ідентифікованим залишилися дві вулиці: Бяліка (Bialika) і Франка (Franka). Щодо останнього, будемо сподіватися, що це – Іван Якович..! Кожен народ та історичний період має своїх героїв, які увіковічнюються в назвах вулиць і площ. Про Гітлєр-плятц і Коновалець-штрассе згодом...

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ