Читайте нас в соціальних мережах

Різьбяр, який працює в найкращому парку розваг Європи, вирішив прикрасити скульптурами ботанічний сад на Тернопільщині

Неділя, 03 травня 2020 15:17
Відомий не лише в Україні, а й за її межами дизайнер, різьбяр, майстер з роботи по дереву Василь Петровський ось вже 10 років працює у в одному з найбільших в Європі парку розваг «Європа-парку», що в Німеччині. Та свій професійний шлях уродженець Полісся розпочав саме у Кременці на Тернопільщині, де навчався у педагогічному коледжі та отримав фах вчителя трудового навчання і креслення та керівника гуртка з народних промислів. Впродовж року він шість місяців живе у Німеччині, а пів року тут, у Кременці, де вирішив на волонтерських засадах зробити добру справу.

 

Як розповідає умілець, саме у Кременці, який так близький йому по духу, він навчився працювати з деревом, і ця робота стала його хобі. Спершу він працював вчителем трудового навчання, згодом на заводі у Словенії. Коли Василь Петровський повернувся додому — продовжив навчання в Івано-Франківську на факультеті дизайну, а по закінченні вишу натрапив на оголошення про пошук працівників у «Європа-парк» у Німеччині. Надіслав резюме, розповів про свій досвід і напрацювання й отримав позитивну відповідь.

«Європа-парк» — це найкращий парк розваг у Європі. На площі 90 гектарів розташовані понад сотня атракціонів, готелі та багато інших розваг. Кожен куточок парку відображає атмосферу, культуру та побут різних країн. Тут різьбяр зрозумів, що можна реалізовуватися у своїй професії. Сьогодні він вже пропонує керівництву власні проекти і реалізовує їх, працює над оформленням інтер’єрів, фасадів.

У Кременці Василь Петровський з родиною оселилися у красивій старовинній будівлі в дуже мальовничому місці за тридцять метрів від ботанічного саду. Тут почав облагороджувати власне подвір’я, однак на цьому не зупинився. Вирішив, що потрібно зробити щось для людей, аби прикрасити справжню природну перлину Кременця – ботанічний сад.

— Я дуже хотів зробити щось, що зацікавить людей, викличе у них позитивні емоції, буде окрасою міста, – каже Василь Петровський. – Це так важливо, окрім основної діяльності, якою заробляєш на життя, робити щось для інших, ділитися своїм талантом. Я вирішив створити скульптури для нашого ботанічного саду. Як тільки у мене з’явилася ця думка, я не дав собі ні хвилини на сумніви і вагання і відразу ж пішов до адміністрації ботанічного саду. Керівник Антоніна Миколаївна мене підтримала. У саду якраз було товсте аварійне дерево, яке змушені були зрізати, щоб не було загроз для відвідувачів. За вихідні я створив проект, і вже з понеділка почав працювати над скульптурою. Стовбур був велетенський і масивний, з красивою текстурою, тож я вирішив, що саме це стане родзинкою майбутньої скульптури. Дуже хотів, щоб складалося враження, що ця колода сама, виростаючи, набрала форми от цього борсучка, щоб все було максимально природно. Ми встановили цю лавку в місці з дуже красивим видом на місто, Лису Гору і сад. Вона стала гармонійною частиною цієї мальовничої місцини: яскравий колір ясена красиво контрастує із зеленню і створює гарну композицію.

Василь Петровський зазначає, його творче кредо – простота, оригінальність та доцільність. У кожній роботі він використовує цей принцип. Інші роботи, які я створюватиму в парку, будуть гармонійно доповнювати одна одну спільною концепцією. Вони гармонійно впишуться у різні куточки ботанічного саду і будуть об’єднані природною тематикою. Що саме це буде, майстер не розповідає. Працювати над скульптурами чоловік планує постійно. Та навіть використовувати для цього не лише дерево, а й бетон, камінь, комбінацію різних матеріалів.

 

За матеріалами «Наш день»

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ