Читайте нас в соціальних мережах

Зберегти деревця від загибелі: жителів Тернопільщини закликають долучатися до акції

Четвер, 26 грудня 2019 11:00
Вже не один рік поспіль на Тернопільщині долучаються до акцій, мета яких – спонукати людей відмовитися від зрубаної ялинки, натомість ставити удома деревця у горщику.

Також чудова альтернатива зрубаним ялинкам – заміна живих дерев композиціями з гілля, яке залишається в лісі на місці санітарних рубок, у лісосіках, його навіть іноді спалюють. Тому використання таких хвойних залишків збереже життя багатьом деревам і дасть відчутний економічний ефект.

Так, підтримати акцію «Придбай ялинку у горщику, а потім висади її в парку» закликала мешканка Зборова на Тернопільщині Леся Яріш. Жінка наголосила у соцмережі Фейсбук, що кожен із нас може зробити свій внесок у припинення винищення дерев.

В нашому місті досі немає гарного озеленення. Так ми принесемо безцінну користь собі та іншим. Уявіть, як за пару років в місті з’являться нові клумби, алеї і навіть парк. Кожен може дбайливо висадити «своє» деревце, а потім милуватися своєю працею, дивлячись на підростаючі зелені красуні,зазначила Леся Яріш.

Заходи проти зрізання зеленого деревця підтримали на Тернопільщині і юні митці-художники школи мистецтв імені М. Вериківського та екоосвітяни Кременецького ботанічного саду. В рамках акції Всеукраїнської екологічної ліги «Збережи ялинку» відбувся handmade «Замість ялинки зимовий букет». Новорічні композиції, підсвічники, підвіски-дзвіночки були виготовлені власноруч юними умільцями. Вони можуть бути окрасою та своєрідним декором до новорічно-різдвяних свят та замінити зрубану зелену красуню.

Додамо, що ялинки із закритою кореневою системою можна придбати й на Тернопільщині. Так, Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства продає новорічні красуні в контейнерах. Особливого догляду таке деревце не потребує. Варто лише зберігати у прохолодному приміщенні і періодично поливати. Так зелена красуня збережеться аж до весни і вже в березні її можна буде висадити на подвір’ї.

Як розповів кореспондентці «Тернополян» головний спеціаліст управління лісового та мисливського господарства Андрій Маланчук, сертифіковану ялинку в горщику можна придбати у кожному лісгоспі на Тернопільщині: Бережани, Бучач, Кременець, Тернопіль, Чортків.

—  У наших лісгоспах закладено плантації із закритими системами, де вирощують ялинки. В кожному із лісгоспів існує своя калькуляція цін на новорічні деревця. Ціни залежать від висоти ялинки, її породи, затрат на вирощування та деяких інших факторів. На сайті нашого управління ви можете знайти інформацію про лісгосп, пункти продажу ялинок, а також про людей, які відповідають за продаж деревець. Важливо, що ялинки у горщику можна вільно висадити навесні у відкритий ґрунт. Відповідно, в останні роки люди усе частіше питають за ялинки із закритою кореневою системою, купують доволі часто. Дехто вважає, що такі ялинки можуть не прийнятися. Звичайно, якщо за деревом не доглядати, воно не поживе у вас довго. Якщо деревце стоятиме у занадто теплому приміщенні чи біля батареї – може обсипатися. Якщо весною посадити в землю і не підливати – може також зів’янути, — наголосив  Андрій Маланчук.

Фахівець додав, що  на усіх, хто самовільно вирішить зрубати деревце – чекає покарання. За незаконну порубку лісу передбачена адміністративна відповідальність Статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтак, на громадян накладається адмінстягнення у вигляді 5-10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар