Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільщина: архієпископ МП, який послав активістів “сосать гуцульские смерички”, відповідатиме за сказане

Вівторок, 17 грудня 2019 15:40
Обурливі висловлювання ректора Почаївської семінарії, що на Тернопільщині, архієпископа Шумського Іова (Смакоуза), як той розмстив у соцмережі, активісти звернулися у поліцію та прокуратуру. На їхню думку, такі слова принижують національну честь та гідність.

Але спочатку передісторія... 29 листопада активісти Української Галицької Партії збирали у  Почаєві підписи до голів ПЦУ та УГКЦ із закликом розглянути спільний перехід на сучасний григоріанський календар та святкування Різдва зі світом 25 грудня.

Через кілька днів після відвідин Почаєва, ректор Почаївської духовної семінарії Російської православної Церкви в Україні (РПЦвУ) архієпископ Шумський Іов (Смакоуз) розмістив в мережі «Фейсбук» повідомлення наступного змісту:

«…слышал после всенощной, что там какая-то «партия гуцулов» агитировала, чтобы у нас все было не так, как у москалей… Хочется послать их по-доброму на их родные полонины сосать родные смерички та в трембиты дуть…», — написав священнослужитель.

Свій коментар архієпископ Шумський Іов (Смакоуз Віктор Федорович) розмістив у соцмережі, але після кількох публікацій місцевих медіа про цей інцидент – допис зник зі сторінки.

— Українська Галицька Партія обурена таким коментарем. Вважаємо, що подібні висловлювання посягають на права громадян щодо свободи віросповідань та світогляду. Це гарантовано кожному громадянину України статтею 35 Конституції  України та статтями 3, 4 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації, — говорить голова політради Української Галицької Партії Ірина Моряк. — Це розпалювання національної, расової і релігійної ворожнечі та ненависті. Це приниження національної честі та гідності, це образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями. Наша акція  була мирною і ми нікого ні до чого не примушували. Висловлювання ректора духовної семінарії – неприпустимі.

Відтак, 12 грудня вона звернулась із відповідною  заявою до правоохоронних органів та прокуратури, а також надіслала лист до Міністерства культури, молоді та спорту України, аби ті ініціювали звернення до суду щодо припинення діяльності Почаївської семінарії Російської православної Церкви в Україні як такої.

79497246_2898816660149618_9025166451559890944_n-e1576081398949.jpg.pagespeed.ce.B6m_Dy0Hn3.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ