Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільський став – на порозі екологічної катастрофи

П'ятниця, 15 листопада 2019 12:01
Протягом останніх декількох років Тернопільський став потерпає від неприємного запаху та цвітіння.

Тернопільські науковці займаються вирішенням цієї проблеми уже не один десяток років. Кажуть, ще у 70-тих роках минулого століття його очистили за допомогою земснаряду. Це призвело до загибелі екосистеми ставу.

З часом вона почала поступово відновлюватися, проте невдовзі ситуація знову погіршилася.

Через скидання стічних вод, які мають азоті та фосфорні сполуки, тут надмірно розмножилися токсичні водорості. Став почав цвісти, а кисень із нього зникати.

Три роки тому науковці склали екологічну характеристику ставу. Виявилось, багато показників перевищували допустиму норму.

"Ми вже тоді спрогнозували, що екосистем нашого ставу перебуває у стані екологічної катастрофи. Тобто, саморегулюючі властивості екосистеми значно зменшуються", – каже кандидат біологічних наук Галина Гуменюк.

Аби вирішити проблему став облаштували лінією аераційних фонтанів, які живлять його киснем. Наступним кроком мало б стати встановлення біоплато.

Як врятували Тернопільський став та про необхідність створення єдиної концепції його розвитку ішла мова під час круглого столу, який організував телеканал TV4. Детальніше дивіться в сюжеті:

1

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ