Читайте нас в соціальних мережах

Стало відомо, що стало причиною отруєнь в тернопільському ресторані "Аляска"

П'ятниця, 04 жовтня 2019 09:15
За результатами лабораторних досліджень встановлено етіологічну причину спалаху в закладі громадського харчування "Аляска" - сальмонела. Наразі кількість постраждалих становить 11 осіб. Усі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні.

Фахівцями ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" проведено епідеміологічне розслідування, організований необхідний комплекс протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища інфекційного захворювання.

З метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційних захворювань, здійснено відбір матеріалу для лабораторного дослідження. Організовано відбір залишків харчових продуктів у домашніх вогнищах за місцем проживання потерпілих та контактних осіб.

Виявлено ДНК (дезоксирибонуклеїнову кислоту) сальмонели із матеріалу від хворих. Виділення сальмонел свідчать, що фактором передачі є харчові продукти. Масштаби спалаху, кількість постраждалих, важкість клінічного перебігу підтверджують наявність масивної інфікуючої дози збудника, що дає підстави вважати причиною забруднення готових страв - сировину (найбільш ймовірно - сире м'ясо курей).

Лабораторні дослідження відібраних взірців харчових продуктів - тривають.

Додати коментар