Читайте нас в соціальних мережах

Мешканцям Тернопільщини варто остерігатися отрути великих павуків

Середа, 17 липня 2019 14:40
У різних областях України почали помічати активізацію небезпечного виду павуків – хеіракантіум, або жовтосумчатий колючий павук, якого варто остерігатися й мешканцям Тернопілля.

Останнім часом він зустрічається в багатьох місцях Одеської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Запорізької областей України. Було, що кусав і киян.

Хеіракантіум, або жовтосумчатий колючий павук – жовтого кольору, досягає довжини приблизно 1,5 см. Зазвичай ховається в листі рослин, згорнутих у трубочку. На полювання виходять частіше вночі.

З укусом членистоногого всередину організму потрапляють біологічні речовини, це не обов'язково можуть бути токсини чи отрута, але вони здатні стати причиною певних алергічних реакцій. Особливо вразливі люди, які страждають на певні види алергії у весняний період, наприклад, на пилок.

Як розповіла тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк, про цих павуків вона почула тільки цьогоріч. Раніше вони не давали про себе знати.

Зараз варто остерігатися павуків, які активізувалися в Україні. Ці комахи – великих розмірів. Люблять залазити у взуття та інші речі. Переважно зустрічаються в сільській місцевості. Укус павука може викликати інтоксикацію організму, що супроводжується блювотою, проносом. Може бути навіть втрата свідомості. Роками раніше ніколи не чула про цих небезпечних комах. Цьогоріч, на щастя, до мене ще не зверталися пацієнти, які потерпіли від укусу цієї тваринки, — наголосила  тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк.

На думку наукового співробітника Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України Костянтина Євтушенка, той факт, що жовті павуки з'явилися в будинках українців, – це наслідок господарської діяльності самої людини.

До того ж ймовірність зустрічі з цим небезпечним павуком зросла через те, що в Україні відбувається масова забудова заміської території, зокрема в тих місцях, де водяться різні павукоподібні.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ