Читайте нас в соціальних мережах

Не тільки хотіти, але і вміти, — які виклики стоять перед жінками Тернопілля в політиці?

П'ятниця, 17 травня 2019 14:10
Конференція за участю депутаток Тернопільської міської та обласної рад, райрад та територіальних громад вперше відбулася у Тернополі сьогодні, 17 травня.

Під час зустрічі жінки обговорили виклики для жінок у політиці, успішні практики, реалізовані жінками-депутатками, та контроль за використанням бюджетних коштів. Важливою була і тема жінок-підприємиць в Україні, а також розвиток дітей і молоді з особливими потребами та підтримка їхніх родин.

— Наша організація є частиною глобальної всесвітньої ініціативи УЖДМ, філія якої створена 61-й країні світу. Наше головне завдання – просування жінок у політичній та громадській діяльності. Ми маємо свої філії у всіх областях України. Наше головне завдання – навчання, підготовка жінок та просування їх у місцевих регіональних програмах. Ми будемо сильними не тільки тоді, коли хотітимемо, але й коли вмітимемо. Сьогодні ми тут і для того, щоби збагатитися досвідом,розповіла одна зі спікерок - голова ГО «Українська жіноча демократична мережа» Любов Майборода, додавши. — Ми також займаємося інклюзивною освітою. Окрім цього, в нас є чудові медичні практики. Наприклад, секретарка Івано-Франківської міськради Оксана Савчук запроваджує на місцевому рівні реформу щодо здоров’я нації. А важливі місцеві питання, які успішні в певному регіону, можуть бути розповсюджені на рівні місцевих рад. Так, на цьому рівні ми можемо добитися успішного прийняття певних рішень щодо цих питань.

Детальніше про вагому роль проекту «Місяць здоров’я», про який згадала пані Любов, розповіла його ініціаторка – Оксана Савчук.

Один із гарних прикладів втілення наших ідей – проект «Місяць здоров’я», який було впроваджено в Івано-Франківську. Протягом місяця безкоштовно іванофранківці можуть пройти огляд у кваліфікованих спеціалістів, здати кров та інші аналізи. Подібний проект було започатковано і в Мелітополі. Ми також говорили із керівництвом міста про те, що цей «Місяць здоров’я» добре би було започаткувати і в Тернополі. Наступний вагомий проект, про який хочемо розповісти, полягає в тому, щоби навчити людей краще читати бюджети своїх рад та правильно розставляти пріоритети, поділилася Оксана Савчук.

Жінка підмітила, що проект в Івано-Франківську реалізовували й минулоріч. Торік понад 1300 іванофранківчанок в рамках цього змогли безкоштовно відвідати гінеколога, здати загальний аналіз крові, пройти цитологічне дослідження, УЗД і проконсультуватися в суміжних експертів.

Додамо, що українська жіноча демократична мережа (УЖДМ) ‒ це частина Жіночої демократичної мережі та складова глобальної ініціативи Міжнародного республіканського інституту. Це неприбуткова громадська організація, яка об’єднує жінок незалежно від віку, сімейного статусу, походження, релігійних, політичних та інших переконань, і має на меті сприяння розвитку жіночого потенціалу в суспільно-політичному житті.

Додати коментар