Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільським господиням: 5 оригінальних рецептів пасок на Великдень

Субота, 27 квітня 2019 10:29
Смачна і пишна паска з білою глазур'ю та родзинками – головна страва Великодня. Ми підібрали для вас найцікавіші рецепти від тернопільських господинь, які точно вразять вас, родину та гостей. До вашої уваги 5 оригінальних рецепти пасок, яких ви досі не куштували. Їхній вишуканий смак неодмінно сподобається навіть найвибагливішим гурманам.

Паска з шампанським

Інгредієнти для опари:

борошно – 190 г

дріжджі – 9 г

шампанське напівсолодке – 190 г

Інгредієнти для тіста:

борошно – 500 г

суміш цукатів та родзинок – 350 г

дріжджі живі – 35 г

сіль – 10 г

цукор – 160 г

яйця – 4 шт.

молоко – 100 г

масло вершкове – 280 г

горіхи волоські – 120 г

Рецепт приготування паски з шампанським:

1. Приготуйте закваску: змішайте дріжджі, шампанське, просіяне борошно, накрийте рушником, поставте в тепле темне місце на 1 годину.

2. Змішайте борошно, дріжджі, сіль, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця, молоко. Додайте опару та вимішайте тісто. Додайте горіхи і цукати з родзинками, ще раз перемішайте.

3. Викладіть тісто у форму та залиште на годину. Випікайте до золотистого кольору, тобто приблизно 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Шоколадно-апельсинова паска

Інгредієнти для тіста та опари:

борошно – 320 г

сухі дріжджі – 8 г

молоко – 160 мл

шоколад – 100 г

апельсин – 1 шт.

вершкове масло – 150 г

яйце – 1 шт.

сіль

Інгредієнти для глазурі:

шоколад – 50 г

вершкове масло – 25 г

кондитерська посипка

Рецепт приготування паски з шоколадом:

1. Приготуйте опару: розведіть дріжджі в теплому молоці, додайте дві третини просіяного борошна, замісіть тісто і залишити підходити в теплому місці на годину. Але накрийте тісто рушником або плівкою.

2. Розтопіть шоколад на водяній бані. Очистіть апельсин та видавіть сік.

3. В опару всипте залишки борошна, додайте яйце, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло, шоколад, апельсиновий сік і цедру. Замісіть тісто, накрийте рушником і залишіть ще на годину в теплому місці.

4. Розділіть тісто на частини та розкладіть у формі, змащені маслом. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте паску близьтко 50 хвилин.

5. Приготуйте глазур: розтопіть шоколад разом з вершковим маслом, остудіть і полийте ним паску. За бажанням прикрасьте кондитерською посипкою.

Італійський пасхальний кекс – голубка

Інгредієнти:

борошно – 500 г

молоко – 150 мл

свіжі дріжджі – 5 г

цукор – 300 г

6 жовтків і 4-5 білків

вершкове масло – 140 г

апельсиновий сироп – 2 ст. л.

1 стручок натуральної ванілі або порошок ванілі

апельсинові цукати – 125 г

фундук – 100 г

мигдаль – 50 г

цукрові кульки

крохмаль

сіль

Пасхальна голубка – традиційний італійський пасхальний кекс у формі птаха, прикрашений мигдалем і кульками цукру. В Італії продають спеціальні форми з паперу для випічки голубок. Проте цей кекс можна спекти і в будь-який інший формі.

Рецепт приготування італійського пасхального кексу:

1. Приготуйте опару: в миску покладіть дріжджі, налийте 125 мл молока і додайте 125 г борошна і добре перемішайте. Накрийте опару та поставте в холодну духовку на 8 годин.

2. Через 8 годин опара повинна збільшитися приблизно втричі, а на поверхні будуть бульбашки. Додайте в опару 95 мл води (температура 37°С), 65 г цукру і 2 жовтки. Добре вимісіть тісто в комбайні. Потім додайте 250 г борошна, і продовжуйте місити тісто.

3. Додайте 1 жовток, 70 г м'якого вершкового масла і продовжуйте місити тісто. Через півгодини вимішування вийде гладке еластичне тісто.

4. Тісто перекладіть в глибоку миску, накрийте рушником і поставте в холодну духовку на 11-12 годин.

5. Через зазначений час додайте в тісто 80 г цукру, 2 ст. л. апельсинового сиропу або 1 ст. л. апельсинової есенції, 25 мл молока і 2 жовтки. Продовжуйте місити тісто в комбайні. Додайте 125 г борошна і продовжуйте місити. Додайте 1 жовток, 4 г солі, стручок ванілі або 1 ч. л. ванільного порошку, 70 г м'якого вершкового масла і добре вимісіть. Потім додайте 125 г нарізаних кубиками цукатів.

6. Зробіть кульки з тіста, накрийте рушником і поставте в холодну духовку на 1 годину.

7. Потім тісто розкладіть по формах (тісто має доходити до половини висоти формочки). Накрийте рушником і залиште на 2 години.

8. Приготуйте глазур: 100 г фундука, 50 г мигдалю, 25 г крохмалю, 150 г цукру подрібніть в міксері в порошок. Додайте 4-5 білків, збитих в міцну піну, обережно перемішайте. Глазур можна викладати на сире тісто.

9. Накрийте кекс рушником, залиште на 2 години в холодній духовці. Потім кекс дістаньте з духовки, розігрійте її до 180°С і поставте кекс знову.

10. Коли кекс стане на 2 см нижче рівня стінки форми, густо посипте його кульками цукру і продовжуйте випікати. Загальний час випічки 50-60 хв.

Мигдальна паска

Інгредієнти для тіста:

пшеничне борошно – 800 г

дріжджі – 40 г

молоко – 280 мл

100 мл вершків 35%

вершкове масло – 230 г

2 яйця

7 жовтків

цукор – 180 г

цукор ванільний – 20 г

лікер "Марсала" – 150 г

цукати апельсина – 100 г

мигдаль неочищений – 150 г

сіль

Інгредієнти для глазурі:

білок – 1 шт

цукрова пудра – 20 г

мигдальне борошно – 20 г

мигдаль неочищений – 70 г

Рецепт приготування мигдальної паски:

1. У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте 100 г борошна і ретельно перемішайте. Накрийте ємність рушником і поставте в тепле місце на одну годину.

2. Коли опара збільшиться в об'ємі, додайте ще 150 мл теплого молока і 100 г просіяного борошна, ретельно перемішайте і поставте в тепле місце на 1 годину.

3. Борошно, що залишилося висипте гіркою на стіл, зробіть поглиблення в центрі, влийте розтоплене вершкове масло (тільки 200 г) і вершки. Додайте жовтки і яйця, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно вимішайте тісто руками до еластичності, приблизно 20 хвилин. Якщо тісто вийде дуже крутим, додайте трохи теплої води, щоб воно вийшло м'яким і легко відставало від рук.

4. Додайте в тісто подрібнений в блендері мигдаль, ще раз добре вимісіть, щоб горіхи розподілилися рівномірно. Круглі форми змастіть вершковим маслом, заповніть тістом форми до половини, накрийте рушником і залиште в теплому місці приблизно на 2 години.

5. Для глазурі збийте білок одного яйця, але не до піни. Додайте в нього мигдалеве борошно, акуратно перемішайте, виливаємо зверху на тісто паски і посипте подрібненим мигдалем. Випікайте в розігрітій до 220°С духовці 10 хвилин, зменште температуру до 170°С і випікайте ще 30-35 хвилин, поки скоринка не стане коричневою.

Смачної паски!



Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ