За церковним уставом, у Страсний тиждень можна їсти лише скоромну їжу. Тому з раціону потрібно викреслити всі продукти тваринного походження: м'ясо та м'ясні продукти, яйця, молоко і молочні продукти (сир, вершкове масло, сир, сметана, кефір, йогурт), здобна випічка, кава, шоколад, алкоголь. Крім того, харчування у Страсний тиждень Великого посту виключає рибу, рибні продукти і рибну ікру. Віруючим рекомендовано обмежити кількість споживаної на добу їжі.
У Страсний тиждень вживають страви за днями:
У Великий понеділок з їжі дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб із водою. Дозволяється додавати до раціону горіхи і насіння.
У Великий вівторок харчуватися дозволено також сирими овочами, фруктами, хлібом і водою.
Велика середа — сухоїдіння триває.
Великий четвер — із дозволених для тих, хто поститься, продуктів — сирі овочі та фрукти, хліб і вода.
А ось у Страсну або Велику п'ятницю від їжі рекомендується відмовитися, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа. Багато віруючих також не їдять і у Велику суботу.
Також напередодні Великодня багато господинь і господарів задаються питанням, коли пекти паски і фарбувати яйця, адже у Страсний тиждень існує безліч заборон. Найсприятливішим днем для випікання пасок і фарбування крашанок є Чистий Четвер. Дехто вважає за краще пекти паски у Страсну п'ятницю. Кажуть, якщо цього дня спекти паску, вона ніколи не зіпсується, не покриється цвіллю та буде володіти цілющою силою у позбавленні від хвороб, вбереже будинок від стихійних лих. Конкретного дня, в який існувала би заборона на випікання пасок, немає. Однак Страсна п'ятниця та Велика субота вважаються скорботними днями, і в ці дні працювати заборонено. Якщо ж вирішили спекти паску в п'ятницю, то робити це краще після 15:00. Саме у цей час Ісуса розіп'яли на хресті. На початку приготування потрібно прочитати молитву "Отче наш", а потім сказати "Господи, благослови" і починати замішувати тісто.
Кожен день Страсного тижня називається Великим – за значущістю подій. Особливо важливими вважаються останні 3 дні перед Великоднем. Зокрема, у Чистий четвер заведено вставати до сходу сонця, вмиватися, прибирати оселю й готувати частування на Великдень – фарбувати яйця, пекти паски.
У Страсну п'ятницю заборонялося працювати. Говорили, що в цей день "пташка гнізда не в'є". Також у Страсну п'ятницю піст особливо суворий, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.
Велика субота – це день спокою та спогадів про перебування Христа у гробі. У храмах проходить освячення великодніх страв. А в Єрусалимі відбувається церемонія сходження Благодатного вогню.