Читайте нас в соціальних мережах

Конфлікт інтересів: у Тернополі протестували проти ліквідації аптеки №78

Середа, 13 лютого 2019 14:38
Новина про закриття комунальної аптеки №78 сколихнула Тернопіль – працівники закладу та містяни виступили за відновлення роботи аптеки.

Ще з жовтня 2017 року КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення подало до Господарського суду Тернопільської області позов на виселення аптеки. У справі №921/555/17-г/14 було ухвалено рішення про те, що аптека №78 повинна звільнити приміщення на Руській, 23.

Окрім цього, у зв’язку з вимогою Тернопільського міського відділу Державної виконавчої служби, аптека була змушена від 5 лютого припинити відпуск соціальних програм – «Доступні ліки», «Інсуліни», «Пільгові та безоплатні рецепти».

Сьогодні, 13 лютого працівники комунальної аптеки, а також небайдужі тернополяни протестували біля міської ради, аби вплинути, на їхню думку, на несправедливе втручання в роботу закладу. Пікетувальники заявляли, що припинення функціонування аптеки призвело до того, що багато осіб не можуть придбати необхідні їм ліки, які тут були в доступі.

Велика кількість людей, які відвідували нашу аптеку, потребували окремих препаратів. Ми брали на себе функцію забезпечувати ними людей. Не знаю, хто ще готовий брати на себе цю нішу. Ми сьогодні звертаємося до міської ради з проханням продовжити діяльність нашої аптеки. Ми готові навіть платити за оренду приміщення та хочемо залишитися під підпорядкуванням обласної ради. Ми також направляли звернення до народного депутата Чумака, в якому просили надати нашій проблемі більшого розголосу за рахунок заходів та добитися того, щоби ситуацію допомогли вирішити на вищому рівні. Вважаю, що місто повинне мати комунальні заклади міського, обласного підпорядкування. Якщо їх один за одним будуть закривати – це піде не на благо рідного міста, — повідомила в. о. директора аптеки Ольга Жеруха.

Жінка зазначила, що для того, аби продовжити оренду приміщення, керівництво аптеки зверталося в обласну раду з клопотанням про продовження договору оренди. Навіть у 2017 році на одній із сесій було прийнято рішення про погодження створення дочірнього підприємства – перехід аптеки №78 на міське комунальне підпорядкування.

IMG_5623.JPG

Однак виконавчий комітет ТМР  у липні 2018-го прийняв рішення про надання в оренду незвільнених аптекою приміщень підприємцю Сергію Пушкару.

Якою буде подальша доля тернопільської аптеки, взявся пояснити директор КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради” Олег Фляк.

Представники комунальної аптеки № 78 зверталися до суду з проханням продовжити термін оренди, проте рішення було прийнято не на користь закладу. До сьогодні рішення не було виконане, тож нам довелося звертатися до виконавчої служби для його задоволення. 8 січня навіть було порушено виконавче провадження, проте аптека продовжувала функціонувати. Ми не можемо досі використовувати приміщення аптеки. Закон повинен бути один для всіх і рішення суду потрібно виконувати, — наголосив Олег Фляк.

Директор додав, що не варто слухати чутки, що на місці аптеки хочуть відкрити ресторан або банк. Зараз у приміщення є новий орендар, який взяв на себе зобов’язання використовувати заклад під аптеку, а також офіційно працевлаштувати усіх діючих працівників аптеки  №78 на нових робочих місцях. Олег Фляк додав, що теперішній орендар вже декілька місяців сплачує кошти за приміщення, в яке не може зайти.

Окрім цього начальник відділу охорони здоров'я Тернопільської міської ради Ростислав Левчук пояснив, що закриття однієї аптеки в Тернополі не вплине негативно на становище містян.

Сьогодні всі аптеки різної форми власності перебувають в одному правовому полі. Це означає, що декілька аптек можуть виконувати однакові функції. Там можна придбати різного виду препарати – від найпростіших до наркотичних і сильнодіючих. Заклади також повинні виконувати умови ліцензії, однак не всі це роблять. А повинні бути виконані наступні пункти – програми «Доступні ліки», забезпечення інсуліном, а також наркотичними і сильнодіючими препаратами. Відомо, що сьогодні за програмою було укладено угоди з 18-ма аптечними закладами, інсуліном нас забезпечує 6 аптек, а наркотичними та сильнодіючими препаратами – 4. Якщо одна аптека перестати працювати в місті, то на охорону здоров’я жителів це не вплине, — наголосив начальник відділу.

Варто зазначити, що становище комунальної аптеки  №78 поки що залишається невирішеним, а працівники закладу та небайдужі тернополяни продовжують відстоювати приміщення. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар