Читайте нас в соціальних мережах

Їсти чи не їсти: тернополянам про розмарин

Середа, 14 листопада 2018 18:21
Розмарин – це вічнозелена рослина, яку часто використовують у кулінарії та з лікувальною метою. Проте не всі знають про користь та шкоду цього чагарника.

Завдяки ефірному маслу, яке міститься в розмарині, він користується великою популярністю в аромотерапії, кулінарії й у народній медицині. Цю рослину в основному використовують як спецію у свіжому та сушеному вигляді. Люди часто додають розмарин до м’ясних страв та десертів.

Ця рослина багата на вміст таких компонентів: камфора, барнеол і цинеол, які сприяють антисептичній дії.

Якщо людина страждає від таких захворювань як ангіна, стоматит і гінгівіт, то рекомендується в якості лікування жувати свіже листя розмарину, з цією ж метою може використовуватись розмаринова олія.

Окрім цього, ця пряність є прекрасним засобом в боротьбі з фарингітом. Під дією розмаринової олії гинуть мікроби і бактерії. Періодичне його вживання покращує пам'ять і увагу, допомагає позбутися від депресій, головних болів і безсоння.

Проте є і негативний вплив розмарину на організм людини. Зокрема, невелика шкода розмарину полягає в його сечогінній дії. Саме тому його не рекомендується вживати людям з хворими нирками.

Також розмарин не рекомендують вживати вагітним та дітям. Серед протипоказань –  епілепсія, підвищена чутливість шкіри, алергія на дану рослину і гіпертонія. У людей, схильних до різкого підвищення тиску, можуть навіть початися судоми.

 

 



Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ