Асоціація постачальників торговельних мереж, яка проводила відповідне дослідження, до цього кошика додала по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе і тушки, сала. А ще — кіло мороженої риби й десяток яєць. Тобто всі продукти за вартістю яких слідкує Держстат.
— За даними офіційної статистики найдорожчий кошик у Києві – 749грн, а найдешевший на Тернопільщині – 605грн. Різниця між цими регіонами становить 143грн. Раніше ми рахували вартість всього соціального кошику в регіонах із 31 продукту. І найдорожчим він був у столиці, а найдешевшим на Тернопільщині. А все тому, що вартість м’яса складає до 60% вартості всього соціального кошику, — пише на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» директор Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
За його підрахунками, до ТОП-5 найдорожчих “м’ясних” регіонів належать: Київ – 749грн, Київська область – 697грн, Закарпатська – 682грн, Чернівецька – 672грн і Луганська – 670грн.
В той же час найдешевше м’ясо у наступних регіонах: Тернопільщина – 605грн, Житомирщина – 628грн, Рівненщина – 632грн, Донеччина – 634грн і Запоріжжя – 635грн.
До слова, м’ясний кошик за рік подорожчав на 15%. За рік яйця зросли в ціні на 26%, ковбаса – на 23%, сало – на 17%, свинина – на 15%, яловичина – на 14%, куряча тушка – на 7%.
– Альтернативні підрахунки Асоціації постачальників торговельних мереж із кінця лютого по кінець вересня 2018 року показують, що тільки за останні сім місяців поточного року м’ясний кошик із тим же набором продуктів подорожчав на 11%. За цей проміжок часу подешевшали тільки яйця – на 6%. Усі інші продукти демонстрували зростання: ковбаса і свинина +18%, курятина +15, яловичина +10%, сало +7%, — пояснює Олексій Дорошенко і рекомендує: «за смаженим кабанчиком – на Тернопільщину».