Лосось - риба, яка завоювала популярність через наявність у її складі Омега-3 жирних кислот. Недавні дослідження показали, що лосось містить біоактивні пептиди, які контролюють запальні процеси в травному тракті.
Тільки тернополяни, які купують цю рибу в магазині та очікують отримати від неї багато користі, можуть навпаки зашкодити своєму здоров’ю. За словами експертки з екологічного та соціального розвитку Клавдії Тератай, багато лососів, які вирощують фермери, не є здоровими.
— На сьогодні у світі окрім деяких інших природніх ресурсів, не вистачає і риби. Аби вирішити проблему та задовольнити потребу населення в цьому продукті, люди почали створювати фермерські господарства з вирощування риби. Тільки умови утримання цих рибок порушуються, адже водні мешканці змушені перебувати у дуже тісному просторі. Рибки можуть захворіти і щоб живі істоти краще росли, розвивалися, їх годують антибіотиками та іншими некорисними продуктами. Ще цікава річ, що лососі для нересту змушені пропливати значні території. Рибкам доводиться пливти і через лососеві ферми, де здорові рибини заражаються небезпечними захворюваннями від хворих особин. Через те гине не тільки багато маленьких рибин, які менш захищені від захворювань, але й дорослі особини стають переносниками паразитів, — розповіла у Тернополі пані Клавдія.
Жінка додала, що м'ясо фермерських лососів має сіруватий колір. На підприємствах рибин спеціально фарбують, аби ті малі привабливий оранжевий колір, тож такий продукт шкідливий для вживання.