Читайте нас в соціальних мережах

«Неабияке натхнення з’являється, коли бачу, як метал набуває потрібної форми», — майстер з Тернопільщини

Середа, 08 серпня 2018 17:53
Під руками кременчанина Ярослава Єфремова метал, наче оживає, і з кожним ударом молотка поступово перетворюється у чудову деталь великої конструкції – воріт, лавки, піддашка...

Для пана Ярослава, який за освітою автослюсар, улюбленим захопленням та роботою стало ковальство. Чоловік уже близько семи років працює приватним підприємцем, а до того мав місце зайнятості у компанії, для займається художнім куванням. Починав власну справу переважно із підставок для квітів та інших невеликих елементів, адже на початках було важко завоювати довіру клієнтів Тернопільщини. Сьогодні майстер виковує красиві вироби, які високо оцінюють вдячні замовники.

Перед тим, як викувати щось із металу, я створюю на малюнку проект роботи, яку хоче замовник. Потім роблю креслення майбутнього виробу і переходжу до основної роботи – вирізаю, обробляю метал. Найчастіше до мене звертаються люди, які просять викувати ворота, гойдалки, основи для лавок та інші речі, які потрібні для дому. Роботу виконую на совість. На жаль, сьогодні дуже витратним є «чорний» метал, який використовую для ковання. Саме тому людям, які хочуть отримати дешевий виріб, який би прослужив їм довго і, водночас, був якісний, я пояснюю, що отримати таку річ майже неможливо, — розповів Ярослав Єфремов.

ZrvAmehhX-0.jpg

Майстер наголосив, що йому важко сказати, над якими виробами працювати легше – великими чи дрібними, адже навіть найменша деталь потребує точної та «важкої» руки коваля.

У чомусь великому завжди є багато маленьких елементів. Навіть викувати ворота доволі важко, хоч я робив їх раніше багато разів. Ця робота забирає багато часу, адже доводиться усе виковувати власноруч. Коли виготовляю якийсь дрібний елемент – квіточку, листки, де є багато загинів, витрачаю на це не менше часу, адже потрібно підбити, оформити кожну деталь. Найбільше натхнення під час роботи з’являється тоді, коли бачу, як виріб починає набирати форму, коли поступово «народжуються» окремі деталі,  — поділився пан Ярослав.

kf1B8sEpv38.jpg

Майстер додав, що найважливішою його роботою є масивний кований мангал, який важить понад сто кілограмів. Довжина виробу від краю вітрил до задньої кришки становить 2,2 метра, висота від землі – 2,25 метра, ширина – 55 сантиметрів.

Найбільше терпіння та зусиль я витратив над створенням кованого мангалу у вигляді корабля з парусами. Я створював його без будь-яких креслень. Як уявляв, так і робив. Довгий час носив у собі ідею зайнятися кованням корабля, проте мав багато замовлень, тож відкладав роботу. Коли ж почав працювати над мангалом, не був певен, що у мене все вийде. Думав залишити роботу собі, та коли закінчив виріб, побачив, що він чудово вийшов. Тому й вирішив продати мангал-корабель. На жаль, більше не маю виробів, настільки цінних, як і кований мангал, адже рідко коли випадає вільна хвилина, аби виготовляти щось для себе, витрачати на це тривалий час, — розповів майстер.

Пан Ярослав підмітив, що взимку переважно небагато замовлень. Тому цієї зими чоловік планує втілити в життя ще один цікавий проект. Який саме майбутній виріб вирішив викувати, майстер не поки тримає в таємниці. 

3iTm-3utgUY.jpg

jw2m_UY0MMg.jpg

v3TChGyIil8.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ