Найчастіше в покупці шкідливого кавуна винні самі покупці. Здійснюючи купівлю на узбіччі дороги, вони ризикують своїм здоров'ям і здоров'ям членів сім'ї. Адже саме в таких місцях продають овочі, які не пройшли перевірку або які є забраковані.
Як розповіла прес-секретарка Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Наталія Гресько, близько двох тижнів тому дині та кавуни на офіційних тернопільських ринках пройшли перевірку.
— У перевірених нами баштанних культурах показник нітратів не перевищував норми. Отже ці плоди, які до нас постачають з Херсонської, Миколаївської області, є безпечними для вживання. На жаль, ми не маємо право перевіряти на якість кавуни на неофіційних ринках, тому наскільки там продають хороші баштанні культури та звідки їх привозять, я сказати не можу. Все ж порада людям: просіть продавців показати вам експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, який засвідчує, що продукт перевіряли на вміст нітратів. Якщо висновку торговець немає або в документі показники негативні – ця продукція небезпечна для життя та здоров’я. В такому разі адміністрація не має права надавати підприємцю місце для торгівлі, — розповіла пані Наталія.
Прес-секретарка наголосила що баштанні, які продаються біля доріг, навіть попри товсту шкіру, за день накопичують у собі важкі метали з вихлопних газів. Наталія Гресько не радить купляти й надрізані плоди, адже часто їх перерізають нестерильним ножем і заносять всередину овоча бактерії, що знаходяться на металевій поверхні.