Читайте нас в соціальних мережах

Тернопіль вперше очолив рейтинг інвестиційної ефективності міст України (інфографіка)

Вівторок, 10 жовтня 2017 15:37
Тернопіль обігнав Київ у рейтингу інвестиційної ефективності міст України за підсумками 2-го кварталу 2017 р. Наше місто вперше вийшло на першу позицію, що здивувало навіть фахівців авторитетної аналітичної агенції «Євро-Рейтинг»,  яка й проводила дослідження.

Отож лідером рейтингу став Тернопіль - 242 бали, другим - Івано-Франківськ - 214 балів. Столиця України, втративши порівняно з попереднім кварталом 23 бали, розділила 3-4 місця з Вінницею. Окрім цих міст максимальну інвестиційну активність (ineА) у другому кварталі продемонструвало Дніпро (207 балів).

Метою рейтингу інвестиційної ефективності є визначити, який результат від залучення інвестицій отримав той чи інший регіон. Дослідження проводилися по 22 обласним центрам України, без врахування зі зрозумілих причин Донецька та Луганська. А підсумковий рейтинг базується на оцінці результатів за двома складовими: інвестиційна активність (капітальні інвестиції, іноземні інвестиції і будівельні роботи) та соціально-економічний ефект від інвестицій (заробітна плата, введення житла в експлуатацію, працевлаштування безробітних та надані послуги), пише "Економіст".

Також висока інвестиційна ефективність (ineВ) була зафіксована у п'яти інших регіональних столицях: Запоріжжі, Львові, Кропивницькому, Ужгороді та Хмельницькому. Насамперед, підтвердили успіхи попереднього кварталу Запоріжжя і Ужгород. При цьому, першому з цих міст не вистачило всього лише 1 бала, щоб отримати рейтинг ineА. А Львів, Кропивницький і Хмельницький показали більш високий результат, ніж квартал тому.

«Тернопіль нині почав випереджати такі визнані регіональні центри «тяжіння» інвестицій, як Львів, Дніпро і Одеса. Щоправда, слід акцентувати увагу, що у Тернополя є чималі негаразди за темпами приросту будівельних робіт. Однак, вони не настільки значні, щоб впливати на підсумкову оцінку. А за працевлаштуванням безробітних, прийняттям в експлуатацію житла, наданим послугам, місто обіймає 4, 2 і 2 місця відповідно. Темпи ж приросту та обсяги даних показників в розрахунку на одного мешканця Тернополя одні з найвищих в Україні. Трохи нижчою є оцінка по заробітній платі – 6-й результат, через невисокий показник середньої заробітної плати в квартал. Однак, якщо тенденція до зростання оплати праці продовжиться, ця поки слабка сторона може перетворитися в додаткову можливість», - коментує гендиректор «Євро-Рейтингу» Григорій Перерва.

Тому, якщо Тернопіль не хоче стати «каліфом на годину», йому слід і надалі демонструвати більш високі темпи зростання, ніж у інших обласних центрів. Адже високі результати будуть отримувати лише ті з них, хто зможе ефективно розпорядитися залученими інвесткоштами та змусити працювати їх на муніципальну економіку.

rejt

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ