Незважаючи на це, великого попиту ще немає, адже багато хто вважає, що ще не сезон, і чекає середини серпня, боячись отруєння. Та продавці запевняють: кавуни й дині вже цілком безпечні й особливо соковиті.
Коли можна їсти баштанні без шкоди для організму?
Варто знати, що в Україні по-справжньому стиглі кавуни та дині, зазвичай, з'являються тільки в другій половині серпня і пізніше. Те, що продавали в липні, — швидше за все, плоди, перенасичені нітратами й барвниками. Вони можуть спричинити отруєння. З цієї причини остерігайтеся гігантських кавунів. Вага цукрової ягоди має бути не більше 5-7 кілограмів.
Купуючи баштанні, зверніть увагу, в яких умовах їх зберігають. Місце торгівлі має бути обгороджене й облаштоване навісом. В жодному разі не купуйте ягоди, які продають обабіч дороги — всього за кілька годин вони вбирають важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах.
Цілющі властивості кавуна
Ця рослина багата на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ній містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.
Фолієва кислота бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець — лейкоцитів. Особливо корисно їсти кавун вагітним для правильного формування нервових клітин ембріона.
Кавун здатний регулювати кров'яний тиск, захистити від атеросклерозу, недокрів'я, утворення пухлин, допомогти в лікуванні різноманітних запальних процесів, покращити травлення. Крім того, цей продукт допомагає схуднути! 5 днів на кавуновій дієті обіцяють зниження ваги на 3-5 кг.
Вживання цього плоду покращує колір обличчя, зменшує набряки, почервоніння і жовтизну. Також кавун — відмінний сечогінний і жовчогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі та в нирках.
Чим корисна диня
Диня багата на вітаміни РР, В і С, а також каротин, мідь, фосфор, кремній, магній і кальцій. Її рекомендують вживати при недокрів'ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі.
У дині в 17 разів більше кремнію, ніж у молоці. Цей мінерал необхідний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. Він зміцнює стінки кишечника, позитивно впливає на стан шкіри і волосся.
Пектини, що містяться у цій ягоді, очищають кишечник від застійних шлаків. Вживання цієї баштанної культури може захистити організм від деяких гінекологічних недуг. Диню варто вживати для поліпшення пам'яті і концентрації уваги, а також для профілактики нервових розладів і депресій.
Завдяки високому вмісту вітаміну С диня зміцнює імунітет. А бета-каротину в цьому запашному плоді навіть більше, ніж у моркві. Вітаміни Е, С і групи В, які мають потужну антиоксидантну дію, продовжують молодість, перешкоджаючи появі зморшок.
М'якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну — "гормону щастя". Отже, їжте диню — і хороший настрій вам гарантовано.
Правила споживання кавуна і дині
— вживати кавун можна без особливих обмежень, можна поєднувати з будь-якими продуктами і їсти протягом дня, хоча перед сном все ж не рекомендується, оскільки він має сечогінну дію;
— диню їжте лише як самостійну страву (можна на сніданок) не раніше ніж через 2-3 години після основного прийому їжі, бо поєднання її з іншими продуктами перевантажує кишково-шлунковий тракт, викликаючи підвищене газоутворення;
— не залишайте розрізану диню на потім навіть у холодильнику, оскільки на ній швидко розмножуються бактерії;
— не поєднуйте диню з алкоголем, кислим молоком і холодною водою — це призведе до проблем зі шлунком;
— диня містить багато важких цукрів, тому нею не варто захоплюватися діабетикам і людям із надмірною масою тіла.
Як вибрати солодкий кавун
Шкірка стиглого кавуна дуже тверда. Її неможливо проколоти нігтем. Забарвлення — доволі контрастне, тобто максимально чітко позначені темні і світлі смуги. Коричнева і волога кірка — показник того, що кавун переспів. М'якоть зрілого кавуна має мікропорожнини. Тому якщо по ньому вдарити, чути глухий звук.
Хвостик має бути помірно сухим. Вологий і зелений — ознака незрілого плода. Варто звернути увагу на пляму в місці контакту кавуна з землею. Якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або темно-оранжевим, але не білим.
Щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе — значить стиглий.
Ознаки стиглої дині
Найперше — це аромат, що нагадує ваніль. Якщо ви понюхали диню і не відчули запаху, вона не дозріла.
Слід від квітки називають носиком плоду. Якщо він твердий, не поспішайте купувати такий фруктоовоч. Якщо ж у міру м'який, диня — стигла, а якщо м'який занадто — перезріла, отже, несолодка.
Якщо після натиснення пальцем залишається вм’ятина, диня смакового задоволення не подарує, але й занадто твердою вона не має бути. Ідеальний варіант — шкірка пружинить, що означає необхідну ступінь зрілості.
Пошкребіть диню у будь-якому місці. Якщо без особливих зусиль ви дістанетеся до зеленої шкірки — перед вами стигла диня.