Читайте нас в соціальних мережах

Коржівський кар’єр на Тернопільщині допомагає із організацією відомого фестивалю лемківської культури

Вівторок, 01 серпня 2017 14:05
Уже традиційний не лише для Тернопільщини, а й для України фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» цього року повинен вийти на новий рівень – міжнародний.

Адже в 2017 році на це культурно-мистецьке та історичне дійство організатори очікують прибуття туристичних груп із Словаччини, Чехії, Польщі, Румунії, Угорщини. Загалом на «Дзвонах Лемківщини» чекають близько 40-а тисяч гостей.

Долучаються до організації та допомагають провести фестиваль як місцева влада, так і  підприємства району. Винятком не є і Коржівський кар'єр, який кожного року старається долучитись до заходу, оскільки – це пам'ять, культура українського народу.

-   Цього року Коржівський кар’єр передав 500 тон щебню. Вони нам на район кожного року виділяють його і ми вирішили частину залучити для облаштування автобусних зупинок та додаткових автостоянок. Минулого року допомогли технікою. Взагалі з кар’єром у нас ніколи немає проблем, його керівництво завжди допомагає, коли ми звертаємось до нього, - каже голова Монастириською РДА Степан Бойко

Директор кар'єру Орест Крушельницький розповідає, такий масштабний захід несе важливу місію та має велике значення загалом для всього українського народу, адже він допомагає не лише дізнаватись культуру чи побут лемків – етнічної групи українців, а й пам’ятати про частину нашої трагічної  та багатої історії.

- Кожного року стараємось допомогти з організацією та проведенням «Дзвонів Лемківщини». В нас дуже велика частина населення – переселенці, яких примусово виселили згідно операції «Вісла». Польська влада за підтримки радянської переселяли українців з тих етнічних районів, де вони жили віками. Справа в тім, що на тих територіях був сильний та добре розвинений партизанський рух – УПА. І щоб він не мав підтримки в населення, людей вирішили переселити. Як на мене, про ті події має знати та пам’ятати кожен. Це дуже велика трагедія для народу. Це пам'ять для усіх, зокрема і для молодого покоління, - пояснює Орест Крушельницький.

До слова, цього року фестиваль проведуть 5-6 серпня в лісовому урочищі Бичова, що на Монастирищині. З огляду на велику кількість людей та спеку, територію дійства планують облаштувати тіньовою сіткою. Також її облаштували освітленням та відпрацювали всю комунікацію всередині урочища, де курсуватиме рейсовий автобус з Монастириська до лемківського села, а також – маршрутки з Тернополя до цього райцентру, неподалік якого й відбуватиметься фестиваль.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ