Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі ростуть небезпечні гриби, споживання яких руйнує печінку і мозок людини

Понеділок, 24 жовтня 2016 14:22
На Тернопільщині триває грибна пора, яка часто тягне за собою і неприємні наслідки – отруєння. Про те, як не стати жертвою «тихого полювання» розповіли фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Не варто забувати про те, що гриби є також і джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів не зменшується, а при сушінні навіть збільшується. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від отруєння і небезпеки захворіти, отримавши підвищену дозу опромінення цими дарами лісів і полів, слід знати, що в них більшою мірою накопичують небезпечний радіоактивний елемент цезій-137, який руйнує печінку і мозок людини.

- Різні гриби мають різну здатність накопичувати радіонукліди. Найнебезпечніші - польський гриб, зеленушки, сироїжки, свинушки, грузді, маслюки. Менш небезпечні - лисички, білі гриби, підберезники й красноголовці. Найменшу небезпеку становлять спеціально вирощені опеньки, гриби-парасольки та вешенки. Це варто враховувати при зборі грибів, - зауважує лікар з радіаційної гігієни Н.В. Бригадир. – А щоб убезпечити себе не варто купувати гриби у вуличних торговців та перевіряти їх на вміст радіонуклідів – цим якраз займаються спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Дикорослі гриби варто виключити з раціону харчування вагітних, матерів, що годують, і дітей, адже крім того, що гриби є досить важкою їжею для організму, вони мають здатність накопичувати різні шкідливі хімічні речовини, включаючи важкі метали, і, відповідно, радіонукліди цезію-137 та стронцію-90.

Щодо вже зібраних грибів, то їх тернополянам радять спочатку ретельно перебрати, очистити від ґрунту й залишків лісової підстилки, а потім замочити на 2-3 години у воді з додаванням солі й оцту або лимонної кислоти. Вимочувати необхідно і сушені гриби. Гриби варять 10-15 хвилин, після чого відвар зливають (краще зробити це двічі або більше разів). Така кулінарна обробка дозволяє знизити вміст у них радіонуклідів в 10-20 разів.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ