Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі знову зацвіли каштани. Екологи - не в захваті (фотофакт)

Неділя, 11 вересня 2016 14:39
Цьогоріч вересень дивує літнім теплом, посушливою погодою та сонячними днями. Мешканці Тернопільщини, які не встигли відпочити влітку радіють, адже зараз – саме час відправитися у турпохід, на природу, або просто поніжитися на сонечку, адже ще навіть можна засмагнути.

Для природи така погода також незвична, тому тут відбуваються деякі аномальні як на цю пору явища. Зокрема, мешканка Теребовлі, що на Тернопіллі, помітила, що зміни торкнулися флори її міста.

«А в Теребовлі літо повторно: цвітуть кактуси на підвіконні, маргаритки на окопах і каштани просто в центрі міста! 28, 28, 28 щоденно)», - пише Ірина Слободян на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» та додає фото на підтвердження своїх слів.

Фахівці не схильні поетизувати такі природні метаморфози. Вони називають осіннє цвітіння каштанів передчасним. Як стверджують екологи, осіннє цвітіння каштанів на Тернопільщині вже давно перестало бути рідкістю. Втім, ця аномалія має приховану загрозу, адже через теплу погоду рослина відчуває наче прийшла весна. От і розпускає квіти — виходить зі стану спокою.

– Це явище насправді негативне, – відповідає асистент кафедри ботаніки Тернопільського національного педагогічного університету Руслан Яворівський. – У наукових колах його позначають терміном ремонтантність. Цвіт, який розпускається восени, загине з настанням перших холодів. А на наступний рік весною ці гілки вже будуть порожніми — двічі на рік вони не зможуть зацвісти.

Додати коментар