Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 4 грудня

Середа, 04 грудня 2019 00:00
Сторінками історії: 1942 -  з Бережан депортовано в табір знищення Белжец 1200 євреїв, 1951 - народився митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій УПЦ (МП), 1954 –народився український актор театру та кіно, театральний режисер і педагог Григорій Гладій.

4 грудня 1823 року – в с.Палашівка Чортківського району народився поет, письменник і драматург, політичний діяч, журналіст, видавець, теолог з Галичини о.Іван Гушалевич. Греко-католицький священик. Учасник Собору Руських вчених. Видавав газету «Новини», тижневик «Пчола», «Зоря Галицка», «Дім і школа». Опублікував текст «Слова о полку Ігоревім» з примітками і передмовою, у якому доводив справжність цієї пам'ятки. Був обраний депутатом в краєвий Галицький сейм та депутатом в австрійський парламент (райхсрат). Помер у Львові.

4 грудня 1939 року - указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області.

4 грудня 1939 року – створено експозицію відділу природи Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

4 грудня 1941 року - у Москві підписано радянсько-польську декларацію про дружбу та взаємодопомогу, чим лондонський еміграційний уряд фактично визнав радянську окупацію Західної України та Західної Білорусі у вересні 1939 року.

4 грудня   1942 року  -  з Бережан депортовано в табір знищення Белжец 1200 євреїв.

4 грудня 1943 року - у м.Яслі (Польща) помер польський педагог, художник, фотограф, літератор, уродженець  с.Петриків Тернопільського району Тадеуш Маліцький.

4 вересня   1945   року  -  в с.Торське Заліщицького району повстанці розбили два трактори і молотарку.

4 грудня 1951 року – на Буковині народився архієрей Української православної церкви (Московського патріархату), митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій (Генсицький Борис Наумович).

4 грудня 1954 року – у м.Хоростків народився український актор театру та кіно, театральний режисер і педагог Григорій Гладій (на фото). До 1983 року працював у театрах Харкова, Києва, Каунаса, з 1985 по 1990 роки - у театрі Анатолія Васильєва. З 1990-х років живе і працює у Квебеку (Канада). Знявся у понад 30 фільмах, в тому числі – й у легендарному фільмі «В бій ідуть одні старики» Леоніда Бикова, де зіграв роль техніка Олександрова. У 2000 році у фільмі Олеся Янчука «Нескорений» виконав головну роль — ґенерала-хорунжого УПА Романа Шухевича.

4 грудня 2013 року - делегація колишніх воїнів - ”афганців” з Тернополя вирушила на Євромайдан до Києва. Поїхав у столицю і лауреат міжнародних та Всеукраїнських фестивалів патріотичної пісні гурт “Долг”. Музиканти надихали своїми піснями протестувальників, а також підтримували разом зі своїми бойовими побратимами з інших обласних центрів мир і спокій Майдану.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ