Читайте нас в соціальних мережах

14 листопада. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 14 листопада 2019 00:00
Сторінками історії: 1597 - Ганна Гойська підписала лист про заснування Почаївського, 1808 – батьки Юліуша Словацького підписали шлюбний контракт, 1984 - у м.Підволочиськ відкрився новий автовокзал.

14 листопада 1482 pоку — перша писемна згадка про села Бодаки, Коханівка й Лози, нині Збаразького району, Мильне та Млинівці, нині Зборівського району.

14 листопада 1597 року - в присутності свідків Ганна Гойська з роду Козинських підписала в Почаєві лист про заснування при цьому храмі чоловічого монастиря, в якому, зокрема, писала, що, маючи у своєму маєтку при селі Почаїв кам'яну церкву Успіня Божої Матері й дбаючи про те, «иж бы уставичная хвала Божия была», вона надумала тут «монастырь збудовати», де мало бути вісім ченців і два дяки православної віри, і надала «для выживеня их» 10 волок (бл. 200 га) поля й шість сімей підданих.

14 листопада 1808 року - донька управителя господарства Кременецького ліцею Теодора Янушевського Саломея, якій заледве виповнилося 16 років, підписала шлюбний контракт з Евзебіушем Словацьким, старшим від неї на 20 років. Єдиною дитиною від цього шлюбу був відомий польський поет Юліуш.

14 листопада 1924 року – помер український мовознавець, філософ, педагог, психолог, уродженець с.Настасів Тернопільського району Климентій Ганкевич. Від 1868 учителював у гімназіях Перемишля, Бережан, Станіслава (нині Івано-Франківськ), Чернівців. Наукові праці К. Ганкевича з філології, філософії та психології друкувалися в українській, німецькій і польській періодиці. Не раз бував у селі Вікно (нині Гусятинського району Тернопільської області), де опрацьовував архів і мистецький збірник Володислава Федоровича. Написав книги німецькою мовою «Килимова ткацька фабрика і килимова школа Володислава Федоровича у Вікні» (1894) і «Володислав Федорович: Факти та замітки до його становища і діяльності» (1909).

14 листопада 1931 року - У с.Киселі Хмельницької області народився учений агроном-садівник, художник, поет Василь Корчемний. З 1954 року працює на сільськогосподарській дослідній станції, яка розташована в місті Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області. У Хоросткові на землях дослідної станції під його керівництвом було висаджено 150 га садів і ягіднв з усіх країн і континентів світу.

14 листопада 1935 року – в с.Курівці Зборівського району народився український географ, доктор географічних наук, професор кафедри економічної і соціальної географії Львівського національного університету Олег Шаблій.

14 листопада 1937 року – в концтаборів урочища Сандармох загинув український громадсько-політичний, військовий та освітній діяч., учасник революційного руху в Західній Україні, уродженець с.Скала-Подільська Борщівського району Михайло Баран. Один із засновників Комуністичної партії Східної Галичини. Командиро першої бригади Червоної Української Галицької Армії, заступник голови Галицького революційного комітету, комісар Київської школи червоних старшин. 30 серпня 1933 заарештований та засуджений до п‘яти років ВТТ. 9 жовтня 1937 страчено органами НКВС СРСР в урочищі Сандармох - поблизу міста Медвеж'єгорськ у Карелії.

14 листопада 1956 року – у Польщі помер вчений-хімік, доктор технічних наук, професор Львівської політехніки й політехнічного інституту в Глівіцах, уродженець Теребовлі Вацлав Лесняньський.

14 листопада 1984 року -  у м. Підволочиськ на Тернопільщині відкрився новий автовокзал, що обслуговуватиме близько 3 тис. пасажирів щодоби.

14 листопада 2018 року - у ДТП на Рівненщині загинув відомий  спортсмен, багаторазовий Чемпіон світу та Європи з армреслінгу, Почесний Громадянин Кременця Андрій Пушкар.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар