Про це повідомило Суспільне.
У селі Молотків на Подільсько-Волинській січі відбувся телеміст «Онлайн борщ», організований Хмельницьким обласним методичним центром культури і мистецтв. До заходу цього разу долучилася Тернопільщина. Під час прямого включення учасники готували борщ за локальними рецептами Поділля та Волині.
Директорка обласного департаменту культури Світлана Байталюк розповіла про ідею ініціативи:
«Цей проєкт реалізовують від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Він мандрував громадами Хмельниччини. Потім жителі Хмельниччини почали запрошувати до участі сусідні області. Сьогодні ми мали за честь долучитися».
Учасники події наголошують, що борщ має свої локальні особливості. На Хмельниччині його традиційно варять на свинині, підбитим салом, а на Подільсько-Волинській січі – на гусці або качці, адже регіон багатий на озера та річки.
Під час телемосту борщ готувала кухарка Подільсько-Волинської січі Орислава Смик. За її словами, вона наварила 80 літрів страви.
«Наш борщ – то наша традиція. Ми постійно на січі варимо цей борщ. Він нам смакує і всім людям, які приїжджають», – зазначає Орислава.
Керівник громадської організації «Десантно-козацький рій» Володимир Мосейко нагадав, що влітку на Подільсько-Волинській січі встановили рекорд України зі приготування борщу – тоді наварили 310 літрів страви із сезонних дикоросів.
Учасники проєкту зазначають, що такі заходи підтримують єдність громади та зберігають традиційні українські рецепти для наступних поколінь.







