Читайте нас в соціальних мережах

9 листопада. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 09 листопада 2019 00:07
Сторінками історії: 1619 - побачило світ «Євангеліє учителноє», 1968 - у Тернополі народився Надзвичайний і Повноважний Посол в Латвійській Республіці Євген Перебийніс, 1994 – загинув першоієрарх нововідродженої УАПЦ митрополит Луцький і Волинський Іоанн (Боднарчук).

9 листопада 1619 року - у друкарні містечка Рохманів (нині село Шумського району Тернопільської області) побачило світ «Євангеліє учителноє» - збірник проповідей Кирила Транквіліона Ставровецького. Повна назва «Євангеліє Учителноє албо казаня на неделя през рок и на празники господскіє и нарочитим святим угодником божіим». Виджання має 181 аркуш. У 1627 році за наказом царя Московії Міхаіла усі примірники «Євангелія учительного» Ставровецького у Московському царстві підлягали спаленню, а інші твори автора було заборонено. 1696 року перевидане в друкарні Унева на Львівщині.

9 листопада 1923 року - в с.Звиняч Чортківського району народився український бібліограф, літературознавець, редактор, журналіст і бібліотекар Дмитро Штогрин. Діяч молодіжних, культурних, і наукових організацій на рідних землях і в діаспорі. Вшанований титулом «почесний доктор філософії» від Мюнхенського і Римського університетів.

9 листопада 1964 року - в с.Івано-Золотому Заліщицького району народилася українська вчена в галузі літературознавства, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Інституту філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету, доктор філологічних наук, професор Ольга Харлан. З 2001 р. по 2005 р. - завідувач кафедри української та зарубіжної літератури Бердянського державного педагогічного університету. З 2010 р. - завідувач кафедри української літератури та компаративістики Інституту філології та соціальних коммунікацій БДПУ.

9 листопада 1968 року - у м.Тернопіль народився український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці Євген Перебийніс.

9 листопада 1994 року - помер першоієрарх нововідродженої у 1990 році Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), митрополит Луцький і Волинський Іоанн (Василь Боднарчук). Уродженець с.Іване-Пусте Борщівського району У 1949 був арештований і отримав 20 років каторжних робіт в Степлазі, в мідних копальнях Караганди. Звільнений в 1953 по амністії. За іншими відомостями: у 1949 депортований з сім'єю до Казахстану, де проживав до 1953 року. 1977 року в Почаївській Лаврі пострижений в чернецтво. 23 жовтня 1977 року у Володимирському кафедральному соборі м.Києва висвячений в єпископа Житомирського і Овруцького. 1989 року з підпорядкування Російської Церкви та приєднується до УАПЦ і стає її першоієрархом. Згодом перейшов в Українську Православну Церкву Київського Патріархату та був призначений митрополитом Дрогобицьким і Самбірським, а потім - Луцьким і Волинським.  9 листопада 1994 загинув у ДТП.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ