Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області після участі у засіданні Координаційної ради з питань громадського здоров’я при Тернопільській ОВА.
«Серед найпоширеніших порушень – використання заборонених продуктів, як-от домашнє молоко, недотримання погодженого меню, відсутність маркування інвентарю та спецодягу, а також порушення вимог щодо вентиляції, дезінфекції та водопостачання», – зазначили у відомстві.
Загалом перевірено 85 освітніх закладів, погоджено 746 із 819 сезонних меню. Проведено 402 лабораторні дослідження, з яких 3,5% показали відхилення від норми. Також відбулося понад тисячу профілактичних бесід з організаторами харчування та підприємцями.
У сфері дотримання антитютюнового законодавства за 2024 рік Держпродспоживслужба провела 23 позапланові перевірки, з яких 19 – із виявленими порушеннями. Накладено штрафів на понад 1,68 млн грн, виявлено 23 порушення законодавства про рекламу та ще понад 50 фактів порушень – під час моніторингових візитів.
Крім перевірок, фахівці проводили активну інформаційну кампанію в громадах, торговельних мережах і школах, зокрема через вебінари та понад 500 інформаційних наліпок про заборону куріння.
Як зазначили у Службі, робота з контролю якості харчування та запобігання шкоді від тютюну триватиме в межах національних стратегій у сфері громадського здоров’я.