Дозволено покласти до кошика лише кагор - кріплене червоне вино.
До церкви не можна приносити кров'яну ковбасу. Адже в Писанні йдеться про заборону на вживання продукти з крові, а тим більше заборонено нести їх для освячення.
Також не варто класти до кошика фрукти та овочі. Річ у тім, що вони під час посту незаборонені, а тому ними не можна розговітися.
Якщо говорити не лише про їжу, то не освячуйте гроші, ключі й прикраси, коштовності, документи та інші матеріальні речі.
Так само не можна святити ножі, як і приносити до церкви. Хоча колись існувала така традиція, щоб різати ним освячені продукти, але зараз так робити не заведено.
До церкви у кошиках несуть продукти, від яких люди відмовлялися під час Великого посту.
Тому освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів. Освячену їжу не можна викидати.
Її потрібно з’їсти за великоднім столом, поділитися з родичами і сусідами або роздати нужденним.
Що ж все ж таки класти у кошик?
До кошика більшість ґаздинь бажають покласти якомога більше різних продуктів. Однак, відповідно до православної традиції, у ньому має бути лише та їжа, від якої людина утримувалась під час посту. Насамперед – це символ життя яйця – писанки чи крашанки та паска зі здобного тіста. Кладуть до кошика сирну запіканку, кільце ковбаси та шматок сала.
Паска – це хліб вічного життя, знак Царства Небесного. А також символ Христа, який добровільно пішов на страждання задля спасіння людства. Існує традиція, що приготувати пасок необхідно стільки, скільки є членів сім'ї, але до храму принести одну спільну, велику.