Читайте нас в соціальних мережах

Дефіцит відчуватиметься в енергосистемі протягом літніх місяців та наступної зими, - Володимир Кудрицький

Понеділок, 29 травня 2023 19:30
Дефіцит, тобто певний брак енергії, відчуватиметься в енергосистемі протягом літніх місяців, бо будемо багато ремонтуватися, а також протягом наступної зими.

Але це не означає аварійні відключення.

Обмеження споживачів – це точно не пріоритетний, а радше крайній захід для збалансування енергосистеми.

"Зараз у нас надлишок електроенергії з 10:00 до 14:00, коли наші сонячні електростанції генерують багато електроенергії. У вечірні години, з 19:00 до 22:00, коли споживання найбільше, ми закликаємо українців споживати ощадливо. Це не означає, що треба сидіти без світла та все вимкнути з розеток. Треба намагатися в цей проміжок часу зменшити кількість працюючих потужних електроприладів і вимикати світло, якщо виходите з приміщення. Це дає змогу знизити навантаження на енергосистему, відповідно, нашим диспетчерам буде легше втримати баланс», - голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький прокоментував ситуацію в енергосистемі в інтерв'ю виданню «Forbes Україна».

Крім того, Кудрицький наголосив, що немає потреби відновлювати енергосистему України.

"Немає потреби відновлювати все як було. Ми плануємо робити краще, застосувати сучасніші технічні рішення, більше захистити об’єкти. Зараз думаємо, як змінити нові підстанції «Укренерго». Хочемо відбудувати їх більш автоматизованими і захищеними. Застосувати інженерні рішення, які дозволять захистити високовольтні підстанції від російських атак", - зазначив Кудрицький. 

Також голова НЕК "Укренерго" назвав суму, яка необхідна для модернізації енергетичної системи України. 

"Є різні оцінки. Згідно зі звітом (RDNA2) уряду України, групи Світового банку, Єврокомісії та ООН, повний кошторис відновлення країни – $11 млрд. Вся енергетична галузь у найближчі роки потребує $5,7 млрд. Саме «Укренерго», за оцінкою експертів, які працювали над звітом, уже зараз на відновлення та захист обʼєктів необхідно приблизно $1 млрд.  У будь-якому разі до зими потрібна сума, яка обчислюється мільярдами – як для генерації, так і для наших підстанцій. Тому протягом наступних кількох місяців треба закумулювати значний фінансовий ресурс", - наголосив Володимир Кудрицький. 

Йшлося також про дефіцит електрики літом та зимою. 

"Дефіцит, тобто певний брак енергії, відчуватиметься в енергосистемі протягом літніх місяців, бо будемо багато ремонтуватися, а також протягом наступної зими. Але це не означає аварійні відключення. Обмеження споживачів – це точно не пріоритетний, а радше крайній захід для збалансування енергосистеми. Чим ми можемо компенсувати цей дефіцит? Можемо ввімкнути додаткові енергоблоки на газу. Вони не найдешевші для енергосистеми, але можуть бути потрібні, щоб запобігти відключенню споживачів, - сказав Кудрицький. -  Ще завдяки нашому обʼєднанню з європейською континентальною мережею у нас є можливість як залучати аварійну допомогу від енергосистем країн ЄС, так і імпортувати електроенергію з Європи. Наразі доступний обсяг імпорту – 1050 МВт. Сподіваємося, наступними тижнями асоціація операторів енергосистем Європи ENTSO-E збільшить цей ліміт".

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар