Читайте нас в соціальних мережах

Від 5 до 10 років тюрми: В Україні посилять кримінальну відповідальність для паліїв

Неділя, 31 липня 2022 20:05
Відповідальність за підпали опалого листя та стерні в умовах воєнного стану буде суворішою.

Відповідний законопроект № 7212-1 схвалила у першому читанні Верховна Рада, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Згідно з документом, за умисне знищення або пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків та опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю, правопорушникам в умовах воєнного чи надзвичайного стану може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

У мирний час за ці ж самі дії строк обмеження чи позбавлення волі становитиме від 2 до 5 років. За шкоду, завдану на територіях природно-заповідного фонду, "світить" від 3 до 5-ти.

"В умовах війни наше довкілля зазнає значної шкоди від бойових дій та ракетних обстрілів. І ми не маємо жодного права допускати ще й руйнування його безвідповідальною поведінкою, нерозумінням, що примітивне випалювання сухостою – це велика небезпека.

Ми неодноразово бачили, до яких наслідків призводили такі дії у мирний час. Сьогодні це додаткове навантаження на наше довкілля і додатковий клопіт для рятувальників, які цілодобово рятують людські життя, розміновують території та розбирають завали, а ще – змушені ліквідовувати підпали сухостою", – наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Також у Кримінальному кодексі окремо встановлять відповідальність за знищення або пошкодження лісу і лісових насаджень внаслідок недотримання правил пожежної безпеки, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Покарання передбачать у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3-ох.

За ці ж дії у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду правопорушникам загрожує від 1 до 3 років ув'язнення.

Нагадаємо, що спалювання сухої трави завдає шкоди не лише людині, але й забирає життя у рослин, птахів, комах та тварин, а ще – погіршує родючість ґрунту. Крім того, під час воєнного стану палії прирівнюються до диверсантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викликає захворювання: тернопільські фахівці розповіли, чим небезпечне спалювання сухої трави

Додати коментар