Читайте нас в соціальних мережах

Максим Поляков замовив 100 рушниць-антидронів для української армії

Середа, 15 червня 2022 15:51
Макс Поляков (Max Polyakov) замовив 100 антидрон-рушниць Kvertus для ЗСУ. Макс Поляков (Max Polyakov) замовив 100 антидрон-рушниць Kvertus для ЗСУ.
  Відомий український підприємець Поляков Максим Валерійович (Max Polyakov) закупив для ЗСУ велику партію антидронових рушниць Kvertus Technology для боротьби з безпілотниками.

Наявність сучасної зброї, здатної знешкодити безпілотний апарат, не руйнуючи його, має величезне значення під час війни. Рушниця-антидрон — це пристрій, за допомогою якого можна дезорієнтувати та приземлити тактичний БПЛА. Таку техніку виробляє київська компанія Kvertus Technology. За своїми характеристиками, ця українська зброя нічим не поступається світовим аналогам, в дечому навіть перевершуючи їх. Зокрема, коштує вона набагато менше. Після російського вторгнення попит на продукцію компанії різко зріс. Зокрема, партію антидронних рушниць від Kvertus загальною вартістю $1,2 млн для ЗСУ замовив Максим Валерійович Поляков, відомий український бізнесмен. 

Історія створення пристрою

Засновником компанії Kvertus Technology є бізнесмен Андрій Знайченко. Спочатку фірма спеціалізувалася на перепродажі та обслуговуванні сучасних засобів блокування зв'язку, з часом виникла ідея власного виробництва. Тестовий зразок зброї для знешкодження БПЛА було створено наприкінці 2017 року. 

Сьогодні портативна антидронова рушниця з двома стволами важить від 5 до 8 кг. Також компанія виготовляє стаціонарну зброю, яка використовується для захисту важливих воєнних та інфраструктурних об'єктів. У планах створення «гармати», яку можна буде перевозити на автомобілі, розширюючи радіус дії до 20–30 км, але до реалізації цієї ідеї ще досить далеко.   

Як працює рушниця-антидрон 

Попри назву, така рушниця не збиває безпілотник, а лише дезорієнтує його. В пристрої знаходиться генератор перешкод зв'язку, який створює сигнал, та направлені антени, що випромінюють «снаряд» на ціль. Після влучання БПЛА повністю втрачає зв'язок з пультом керування чи супутником. Далі дрон просто зависає у повітрі, і залишається лише трохи почекати, коли в апарата почне розряджатися батарея. Досить скоро він опуститься до висоти, де його можна буде зняти руками, або сяде на землю.

Направлені антени охоплюють усі частоти, які використовують до 99% тактичних та комерційних безпілотників. Саме такі коптери ворог зазвичай надсилає для збору інформації, коригування вогню та навіть скидання боєприпасів. Модель та технічні параметри значення не мають. Достатньо навести глушилку на ціль, снайперської точності від виконавця не вимагається. 

Модель DRONE JAMMER ANTIDRON KVSG-6, яка вже добре проявила себе під час бойових дій, здатна блокувати ворожі апарати в радіусі 3000 метрів. Звісно, максимальна відстань залежить від сили сигналу та наявності об'єктів, що створюють перешкоди (дерева, мережі електропередачі тощо). Рушниця важить 7,5 кг, розміри — 93х28х7 см. В автономному режимі повністю заряджена акумуляторна батарея працює до 30 хвилин. Для кожної частоти є окремий вмикач.

Скільки рушниць може виробляти Kvertus Technology

До початку активної фази війни головними замовниками Kvertus були державні структури: СБУ, Нацполіція, прикордонники тощо. Серед покупців вистачало і комерційних організацій, що працювали у секторі охорони об'єктів. За останні 4 роки компанія продала трохи більше сотні глушилок, але після пам'ятних подій кінця лютого попит на її продукцію різко зріс.

Проблема в тому, що потужностей підприємства поки недостатньо, щоб повністю задовольнити попит. Наразі команда Kvertus щодня виробляє до 5 рушниць. Це досить непоганий показник, враховуючи, що на початку нормою було 2 одиниці техніки на тиждень. Засновник фірми Андрій Знайченко та операційний директор Ярослав Філімонов впевнені, що цілком реально збільшити темпи виробництва вдвічі, до 10 екземплярів на день.

Хто такий Максим Валерійович Поляков

Поляков Максим Валерійович бізнесмен з запоріжжя

Максим Поляков (Max Polyakov) — український підприємець, засновник багатьох успішних бізнес-проєктів у Європі та США. Найбільш відомі засновані компанії: EOSDA, Ноосфера,  Firefly Aerospace, Murka Games.

Так, наприклад, компанія Firefly Aerospace, свою частку в якій Поляков продав на прохання уряду США, готується до другого тестового запуску ракети Alpha у липні 2022. Ще одна компанія, співвласником якої був Макс Поляков, Murka завершила 2020 рік із рекордним приростом доходу +30%, збільшила частку ринку, і тепер входить до топ-10 світових лідерів у жанрі social casino games. 

Після початку війни Поляков активно допомагає батьківщині. Зокрема, він передав $1 млн до фонду «TAPS-Україна» та $1,3 млн до фонду Сергія Притули. Весною його компанія  підписала договір на отримання ексклюзивних даних із супутника GEOSAT 2. Якісні знімки з космосу дуже важливі сьогодні для оборони країни і EOSDA вже надає цю корисну інформацію.

Макс Поляков сприяє і технічному оснащенню ЗСУ. Вартість однієї рушниці ANTIDRON KVSG-6 з партії, яку профінансував бізнесмен, складає 12 тис. американських доларів. Звичайно, подібної техніки потрібно набагато більше, ніж 100 одиниць, але це лише початок. За підрахунками експертів, 2000–3000 — мінімум, який необхідно забезпечити якомога швидше. В ідеалі, рушниця-антидрон повинна бути на озброєнні у кожному піхотному взводі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ