Читайте нас в соціальних мережах

Програти норвежцям у спринті дві хвилини ходом - це для мене катастрофа, - тернопільський біатлоніст Мандзин

Четвер, 08 грудня 2022 21:00
19-річний біатлоніст з Тернопільщини Віталій Мандзин вже сповна виправдовує видані йому аванси. Він виграв бронзу на останньому літньому чемпіонаті світу серед юніорів. Ба більше — тренувався у міжсезоння з основою і переміг у контрольному старті всіх досвідчених партнерів по команді.

Після закінчення 1-го етапу Кубка IBU наш юніор Vitalik Mandzyn дав коментар “Першому” каналу Суспільного мовлення. Перший.

-  Віталію, як би Ви оцінили свій виступ на першому етапі Кубка IBU?

- В принципі, етапом задоволений. Першим спринтом і переслідуванням — максимально задоволений. Звісно, мене трішки стрільба підвела. В останній день було справді холодно, показувало десь мінус 12 градусів — для мене трішки некомфортно в таку погоду стріляти. Але, звісно, це не є виправданням моїм промахам. Я сам промазав — через свою голову промазав. Надіюся, далі будуть кращі результати.

- Ви би особисто хотіли брати участь у Кубку світу чи варто ще набиратися досвіду на Кубку IBU (ця частина розмови відбулася ще до того, як стало відомо про запрошення Віталія на Кубок світу - прим.)?

- Я такої думки, що за спортивним принципом я не проходжу на етап Кубка світу. Якщо так і буде — я сприйму це нормально, бо я слабший зараз в команді.

- Слабший — Ви маєте на увазі за Тищенка і Ткаленка слабший?

- Так, так. Рівень Кубка IBU, я вважаю, мені підходить, щоб працювати і набиратися досвіду. Але стартанути кілька гонок — спринт чи, дай Бог, потрапити у гонку переслідування - на Кубку світу я також був би не проти. Але розумію, що там ціна одного промаху максимально висока, а зараз я у себе помітив певні нестабільності у стрільбі.

- Наскільки зараз серйозний рівень конкуренції всередині української збірної у команді Б? Наскільки важко протиснутися через спини досвідчених Ткаленка, Тищенка і наскільки всі прагнуть саме на Кубок світу? (Я питаю, бо в минулих сезонах, приміром, деякі з дівчат казали, що їм добре і в Кубку IBU.)

- Я думаю, у всіх в нашій команді "Б" великі амбіції і впевнений, що кожен з нас хоче виступати на Кубку світу, спробувати свої сили там.

І це, думаю, помітно, що конкуренція у нас висока, навіть за результатами гонок на першому етапі: спершу я був найкращий, у наступних гонках — Артем, потім — Руслан.

Видно, що ми всі конкурентноспроможні і бажаємо покращувати наші результати. І кожен може боротися за місце у топ-20, а то і топ-10. Це реально. Просто потрібно трішки нам удачі, я так вважаю.

Мені подобається, що всі дружні в команді, всі один одного підтримують, незалежно від того, які результати в того чи іншого атлета.

- За одним етапом ми не маємо нічого глобально оцінювати. Але як би Ви оцінили свій потенціал на весь цей сезон — чого б могли досягти у Кубку IBU або який результат би Вас задовільнив?

- Хотілося б потрапити і в топ-10, якщо б суперники дали таку можливість (усміхається). Але у топ-10, топ-15 — це реально. За гарних кондицій та за умови чистої стрільби. Але, звісно, можна помітити, що зараз ходом я відстаю і від наших хлопців, і від норвежців. Щодо останніх — я не знаю, як вони так біжать і де вони в нас виграють стільки.

- Норвежці зараз просто небожителі у Кубку Ай-Бі-Ю?

- Ну не знаю, зараз такий біатлон пішов... Можна помітити, що і на Кубку світу норвежці дуже сильно вирізняються ходом, так само і в Кубку IBU.

У суботу я спостерігав на індивідуальній гонці (Мандзин не брав у ній участь за рішенням тренерів — прим.), стояв на трасі, підбадьорював наших хлопців, поїв їх — і чесно сказати, щоб так візуально сильно норвежці вирізнялися за українців на тій ділянці, де я стояв, я цього не помітив. Можливо вони на інших ділянках відігравали стільки.

Програти норвежцям на спринті дві хвилини чистим ходом для мене — це, вважаю, катастрофа. Може не катастрофа, але це досить багато. І можна тоді задатися питанням, як норвежці це роблять, як добиваються такого результату?! Їм навіть не заважають три-чотири промахи — вони все-одно потрапляють до топ-10 у спринті. А особисто я там борюся за 50-те місце. Ну як це так...

- Може в них лижі кращі?

- Ну можливо фактор лижів (не змащення, а саме лижів) теж мінімально присутній, але сумніваюся, що за рахунок лижів можна програми стільки часу. Хоча сьогодні у спринті на другому колі я був 21-м ходом — в принципі, непогано.

Але на останньому колі - в мене так майже в кожній гонці — я чомусь сильно програю. Не знаю, чому так. Не думаю, що це проблема у лижах, думаю, що це все ж таки проблема в мені.

Хоча я себе почуваю, повторюся, дуже гарно, боротися можу.

- А чи не тиснуть на Вас високі очікування вболівальників від Ваших виступів, велика увага до Вас? Особливо після того, як Ви виграли контрольний старт на зборах у команді "А". От навіть коментатор гонок Владислав Шалота сказав, що хотів би бачити Вас на Кубку світу.

- Я не скажу, що це на мене тисне психологічно, абсолютно ні. Це нормальна практика — виграти контрольну гонку. Тобто, десь виграти, десь програти. Ходом я себе гарно показую, трішки тільки стрільба підкачує. Можливо я десь в думках і розраховував виграти ту контрольну гонку, але все показують самі змагання, хто в яких кондиціях і в якій формі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар