Читайте нас в соціальних мережах

У Почаївській Лаврі свідомо будувалася цитадель "русского мира" на заході України, - Олександр Ткаченко

П'ятниця, 14 квітня 2023 18:00
В інтерв'ю для liga.net міністр культури України Олександр Ткаченко прокоментував ситуацію з Почаївською Лаврою, та кому віддадуть святиню, коли звідти підуть батюшки московського патріархату. 

"Питання не тільки в Почаївській лаврі, а в багатьох об'єктах, які були передані в користування чи в оренду УПЦ. У багатьох випадках там закінчуються угоди, як, наприклад, в Чернігівському заповіднику. А у випадку Почаївської лаври, там лише в одній церкві, в Кременецькому заповіднику, завершилася угода. І відбувається та сама картина, що і в Києві. Священник забрав ключі й перешкоджає нам перебрати цю церкву до себе. Але основа Почаївської лаври є за угодою з Кабміном в користуванні на 49 чи 50 років. І термін спливає ще нескоро. Ми вивчаємо ці документи. Щойно будемо готові – повідомимо подробиці",відзначив Олександр Ткаченко.

Претензії на Почаївську лавру публічно оголосили ПЦУ та УГКЦ та відповіді у міністра кому ж віддадуть святину, поки що немає.

"Ми про це ще не думали. На території Києво-Печерської лаври відбувається служіння ПЦУ в святкові дні, а внизу продовжує служіння УПЦ МП. Ми бачимо, що є можливості проведення служінь різними церквами. Щодо Почаївської, давайте спочатку розв'яжемо питання з власністю. Надалі мають ухвалюватися виважені рішення, в який спосіб там можуть відбуватися служіння: чи то оренда, чи то тимчасові угоди. Окремо треба подивитися на історію цього питання. "Яким чином Почаївська лавра стала осередком "руського міра" на Тернопільщині? Звідки з'явилося чимало мешканців Почаєва останніми роками? Там свідомо будувався stronghold (цитадель. – Ред.) "русского мира" на заході України". І це питання – до багатьох очільників різного рівня влад", - наголосив міністр. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ