Читайте нас в соціальних мережах

Чи варто святкувати 8 березня розповів митрополит ПЦУ Епіфаній

Середа, 08 березня 2023 14:10
Не варто розділятися та сперечатися навколо дати 8 березня.

На цьому акцентував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Також він зазначив, що кожна сварка і роз’єднання українців, особливо нині, під час жорстокої війни, лише на руку ворогу.

«Чи зараз сприятливий час для особливих святкувань у світському їх розумінні? Не думаю. Чи час для вияву поваги і любові до ближнього, зокрема до жіноцтва? Звичайно, що так – і не лише сьогодні, а й повсякчас, - поділився Епіфаній. – 8 березня, по суті, такий самий день, як інші, просто дата в календарі. Але яким буде цей день, чим він буде для вас наповнений, точніше, чим Ви його наповните – залежить від вас. Не шукайте свята в календарі – шукайте його в душі!»

Майже пів століття тому Генасамблея ООН постановила відзначати 8 березня Міжнародний день прав жінок і миру.

Глава ПЦУ вважає, виокремили права жінок не через «слабкість» чи певну «меншовартісність» жіноцтва, а, вочевидь, щоби звернути увагу на загрозливі явища і дискримінацію, що почали набирати обертів, на проблеми насильства, рабства, торгівлі жінками тощо.

«Чи була мета цим святом принизити жінку? Напевне, ні. Інше питання – як його потрактували і як змістили акценти в окремих державах. Церква не пов’язує 8 березня зі святом жінок. У травні, в третю неділю після Пасхи, Церква вшановує святих жінок-мироносиць, відзначаючи цей день як загальне свято всіх жінок-християнок. В цей день ми наголошуємо на особливій ролі жінок в житті, в історії людства, в історії християнства, в історії спасіння», - розповів митрополит.

Також Епіфаній зазначив, що ПЦУ – відкрита Церква.

«Отримавши духовну незалежність, ми звільняємось від пут забобонів, міфів чи надуманих заборон, які нав’язувались протягом десятиліть, щоби відштовхнути людей від Церкви, встановити додаткові бар’єри, напустити страху і посіяти відчуття «негідності», - підкреслив Епіфаній. – Усіх – і чоловіків, і жінок – ми раді бачити у наших храмах завжди. І чи будуть то жінки з покритою чи непокритою головою, одягнені в спідницю чи в штани, заміжні чи розведені, з дітьми чи без, в будь-який день календаря – храми Православної Церкви України завжди відкриті для наших вірянок у їхніх духовних потребах».

 

334283775_3311318219128071_2470921989803434527_n.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ