Читайте нас в соціальних мережах

УГКЦ в Польщі переходить на новий церковний календар

Середа, 01 березня 2023 19:00
Згідно з рішенням Перемисько-Варшавської митрополії ЦГКЦ, усі греко-католицькі парафії в Польщі з 1 вересня 2023 року святкуватимуть нерухомі свята за новим стилем.

Зокрема, Різдво Христове — 25 грудня, Богоявлення (Водохреще) — 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня, Покрова Пресвятої Богородиці — 1 жовтня, Святого Миколая — 6 грудня тощо.

«Святкування Великодня та інших рухомих свят залишається в Перемисько-Варшавській митрополії, як і в Україні, за юліанським календарем»,ідеться в декреті.

Підписав його владика Євген Попович, архієпископ і митрополит Перемисько-Варшавський, владика Володимир Ющак, єпископ Вроцлавсько-Кошалінський, та єпископ Ольштинсько-Ґданський владика Аркадій Трохановський.

Перехід на новий стиль, услід за Українською греко-католицькою церквою в Україні, відбудеться 1 вересня. У цей день розпочинається новий літургійний рік.

«Узявши до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації з духовенством та монашеством нашої Церкви про назрілу потребу реформи літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації: УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії», читаємо в постанові УГКЦ України.

За словами предстоятеля УГКЦ України Блаженнішого Святослава, календарна реформа УГКЦ в Україні матиме два етапи. Зараз зроблено перший крок. Щодо святкування Великодня, то єпископи «вирішили трохи зачекати»

Глава УГКЦ України пояснив, що в 2025 році відзначатиметься 1700-річчя Першого Вселенського Собору. Готуючись до цього ювілею, проводять спільну роботу щодо діалогу між Римом і Константинополем над оновленою Пасхалією, згідно з якою всі християни світу святкуватимуть Великдень в один день.

Щодо єпархій УГКЦ закордоном, лише дві принципово не прийняли реформи григоріанського календаря – в Англії та Австралії.

У Православній церкві України питання про загальну календарну реформу розгляне Архієрейський собор, який збереться в травні.

Про це повідомив митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря.

Він також зазначив, що Синод ПЦУ вже ухвалив рішення, що громади, які бажають перейти на новий стиль, можуть це зробити за відповідною процедурою.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар