Читайте нас в соціальних мережах

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі, – Мінкульт

Четвер, 05 січня 2023 14:04
Щойно завершила роботу Комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави.

Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

"Ці дві культові споруди, розташовані на території Заповідника, були передані у почасове безоплатне користування УПЦ з 2016 року згідно договору, термін якого сплинув 31.12.2022. Комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель. Робота Комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів, та ікон, іншого майна, що не можна відокремити від культових будівель (наприклад, Царські врата, люстри), щоб повернути його балансоутримувачу",відзначив Олександр Ткаченко. 

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ.

"Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. Відсутність митрополита запротокольовано членами Комісії, а самі Акти, що підписані з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення", - зауважив Ткаченко. 

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини.

Вчора, "Тернополяни" писали, що Різдвяне богослужіння у Києво-Печерській Лаврі вперше звершить предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар