Читайте нас в соціальних мережах

"Головне – не їсти один одного", – священник з Тернопільщини Олексій Філюк про Великий піст

Середа, 17 березня 2021 17:09
Віряни Тернопільщини разом із усім християнським світом з понеділка вступили у Великий піст. Чим особливий цей період і чи головним правилом є обмеження у їжі?

 

Великий піст – особливий час у житті кожного християнина, який спонукає до заглиблення і осмислення свого життя, провадить до пережиття особистого воскресіння. У цей важливий і такий потрібний для спасіння власної душі проміжок часу кожен з нас має подумати про те, що про нас скаже Господь, з якими заслугами ми прийдемо до Нього, і чи буде для нас Його суд справді Страшним.    

У Великий піст Церковний статут закликає відмовитися повністю від їжі тваринного походження (це м’ясо, яйця, молоко). У понеділок, середу, п’ятницю рекомендується сухоядіння (вода, хліб, фрукти, овочі, узвар). У вівторок, четвер – гаряча їжа без олії. У суботу, неділю – їжа з олією. Риба дозволяється лише у дні дванадесятих свят – Благовіщення і Вхід Господній в Єрусалим. У понеділок першого тижня рекомендовано повне утримання від їжі, у Велику п’ятницю – до виносу Плащаниці.

Звісно, ці правила не підходять усім, люди повинні зважати на власні фізичні можливості та показники здоров’я, аби не виснажувати себе. Адже, як говорить Церква, Піст — це не тільки відмова від їжі, це перш за все, переосмислення свого життя, присвята себе Богу. Варто зазначити, що від посту звільняються вагітні жінки, хворі, люди похилого віку, а також ті, хто важко працює. І пам’ятаймо, не в їжі основа посту, піст – це не дієта, не повне обмеження себе від світу, але обмеження свого світу, від світу гріховного.                                                                                                           

Щодня отець Олексій Філюк з Тернопільщини, який має більше 75 тисяч читачів своєї Фейсбук-сторінки, проводить трансляції вечірніх онлайн-молитов, які для багатьох людей вже стали способом їхнього життя. Тисячі подячних коментарів з різних куточків України, сотні прохань про молитву – все це велика онлайн-парафія, духовним наставником якої є о. Олексій. За його словами, символізм Великого посту — аж ніяк не стосується культу їжі.

«Не в їжі справа. Я хочу сказати влучною цитатою Іоана Золотоустого, який каже, що «Головне не їсти один одного». Коли людина не буде вживати їжі тваринного чи рослинного походження, то на це апостол Павло говорить: «Бо один вірить, що можна їсти все, а немічний їсть овочі. Хто їсть, не зневажай того, хто не їсть; і хто не їсть, не осуджуй того, хто їсть, тому що Бог прийняв його». (Рим. 14:2,3). Головне, щоб в нашому серці не було осуду свого ближнього», — цитує Біблію о. Олексій Філюк.                                                                           

Священник каже, що коли ми готуємось до посту, то ми за прикладом Христа, який 40 днів постився у пустелі, також відрікаємося від усього непотрібного, від того, яке не веде нас до спасіння.

«Хочу також наголосити, що сьогодні миряни дотримуються посту, але, якщо це завдає шкоди їхньому здоров’ю, то краще їсти все, адже, як уже було сказано, основна умова посту – це не їсти один одного. Підкреслюю, кому не дозволяє здоров’я, то Церква не заставляє строго поститися.

Протягом посту я уклінно прошу усіх, щоб не тільки утримувалися від їжі, але й від поганих слів, від поганих думок, утримувалися від осуду свого ближнього. Під час посту потрібно читати духовну літературу, праці святих Отців, читати Євангеліє, Книги Псалмів. Я хочу, щоб в кожному домі було відкрите Слово Боже.  І на останок, нехай Мир Божий та любов панує у ваших серцях. Любіть один одного в ім’я Ісуса. «Оце Моя заповідь, щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив!» (Ів. 15:12)», — додає в коментарі виданню «Духовна велич Львова» Олексій Філюк.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар