Різдвяний піст у народі ще називають Пилипівкою, оскільки, напередодні, 27 листопада церква вшановує пам’ять апостола Пилипа, коли люди завершують період споживання м’ясної їжі.
Вперше Різдвяний піст був дотриманий у період зародження християнства і тоді він тривав лише сім днів. Цікаво й те, що Різдвяного посту дотримуються і в західних країнах. Католики завершують постити напередодні Різдва 24 грудня.
Під час цього посту православна церква не проводить вінчання і хрещення дітей, також не рекомендується гуляти весілля.
Весь піст умовно можна поділити на три етапи: від 28 листопада до 19 грудня (святкування дня Святого Миколи Чудотворця), від 20 грудня до 1 січня і від 2 до 6 січня. Залежно від періоду різниться і харчування. Однак, м'ясо, яйця і молочні продукти заборонені упродовж всього посту.
Від першого дня стриманності до 19 грудня принцип харчування повторюється за днями тижня. Відтак, у понеділки можна вживати гарячу їжу, але без олії. Також у ці дні можна їсти каші, дієтичні супи на овочевому бульйоні, страви з грибами. На десерт можна їсти печиво, до складу якого не входять яйця і молоко, наприклад – вівсяне.
У середу і п'ятницю потрібно дотримуватися сухоїдіння. Допустиме вживання рослинної їжі, яка не піддавалася термічній обробці.
У вівторок, четвер, суботу і неділю в раціон можна додати рослинне масло і страви з риби. Також допускається вживання невеликої кількості вина.
Від 20 грудня пост посилюється і вживання риби і вина по вівторках і четвергах забороняється, проте у ці дні все ще можна приправляти страви рослинним маслом.
Найжорсткішим є тиждень від 31 грудня до 6 січня, коли можна їсти тільки продукти рослинного походження. А 2 і 4 січня – сухоїдіння.
У понеділок і четвер (31 грудня та 3 січня) дозволяється вживання гарячих страв.
1 і 5 січня в їжу можна додати масло. 6 січня - Святвечір, який є найсуворішим днем посту. У цей день не дозволяється їсти до сходження на небі першої зірки, яка колись ознаменувала народження Ісуса. На вечерю ж традиційно подають кутю - страву з розмочених зерен пшениці з фруктами і медом.
До слова, період посту — це час, коли особливу цінність мають добрі справи, про це часто нагадують духівники. Вони радять не втрачати можливість стати трішечки кращим. У цей період потрібно отримати користь для душі і тіла, і при цьому не нашкодити своєму здоров’ю