Читайте нас в соціальних мережах

Михайло Цимбалюк: «Строковики важливі, тому потрібно встановити соціальну справедливість» (відео)

Четвер, 20 квітня 2023 14:32
Потрібно встановити соціальну справедливість, щоб строковики отримували гідну зарплату до закінчення воєнного стану.

Таку позицію висловив народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк в ефірі телеканалу «ESPRESO.TV».

– Коли ми кажемо про солдата-строковика, то насправді у нас існує проблема, яку ми зараз розглядаємо як законодавчу ініціативу. Бо з 24 лютого 2022 року згідно з воєнним станом всі строковики залишилися служити понаднормований термін. І як би це не було парадоксально, але вони отримують зарплату 500 гривень на місяць. Крім того, вони позбавлені права на відпустку, бо так говорить статут, – говорить Михайло Цимбалюк. – Строковики мають тільки короткострокові, до 10 днів, відпустки та деякі звільнення на декілька годин. Тому це справді виклик. Це хлопці за різними цивільними професіям, але їм зараз в армії пропонують підписати контракт, який не менше ніж на три роки.

Народний депутат каже, зміну хочуть внести, щоб строковикам мали б дозволити підписувати контракт до закінчення воєнного стану.

– І це буде справедливо для того, щоб вони отримували серйозну зарплату на рівні з іншими військовослужбовцями. Оплата в 500 гривень – насправді сором для всіх нас. Спілкувався з батьками строковиків та самими хлопцями, вони себе почувають другорядними або ображеними у цій системі. Тут потрібно негайно встановити соціальну справедливість, – говорить Михайло Цимбалюк.

Додає, що кожен з цих військовослужбовців вже є професіоналом, який прослужив понад 2 роки. Тож кожен цінний для Збройних сил України та інших військових формувань.

– Зазначу, що строковики не долучені до виконання бойових завдань на лінії зіткнення, але сьогодні військовослужбовець-строковик, незалежно, на якій територій України він несе службу, бо це і караули, і охорона певних об'єктів, також піддається ризику, тому що прильоти відбуваються будь-де на території України. Строковики важливі у цій структурі, тому держава має повернутися до них обличчям та встановити соціальну справедливість, незалежно від того, коли закінчиться війна, – говорить Михайло Цимбалюк.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ