Читайте нас в соціальних мережах

Нардеп Михайло Цимбалюк розповів, чим небезпечний закон щодо відновлення системи оформлення оренди землі с/г призначення 

Понеділок, 24 жовтня 2022 09:31
У середу, 19-го жовтня, Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт №7636 щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель.

Однак команда ВО "Батьківщина" має суттєві зауваження, які так і не були враховані.

Які саме – розповів народний депутат, колишній голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк.

– Порушення вимог статті 116 Регламенту. При доопрацюванні проєкт доповнений численними змінами до Земельного кодексу, закону про містобудівну діяльність тощо, які не були предметом розгляду в першому читанні та які не відповідають предмету законопроєкту, – говорить Михайло Цимбалюк. – Звільнення будівництва аеродромів та аеродромної інфраструктури від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва. Це зумовить масове використання лісових угідь субʼєктами господарювання для вказаних інфраструктурних цілей із несприятливим екологічними та бюджетними наслідками для місцевих громад.

Скасування інституту відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва зменшить надходження до місцевих бюджетів. Цей крок призведе до подальшого використання сільськогосподарських земель на цілі, не повʼязані з веденням сільського господарства, зазначає народний депутат.

– Припинення договорів оренди у разі нереєстрації права оренди через 3 місяці. Вбачається доцільним, щоб право оренди припинялося, коли орендар не зареєстрував це право з власної вини. Адже якщо орендар вчасно і в повному обсязі подав всі документи для держреєстрації, а реєстрація з субʼєктивних причин не відбулася, – така санкція для нього не повинна застосовуватися, – каже Михайло Цимбалюк.  Віднесення до земель сільськогосподарського призначення земель під об’єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільгосппродукції. З введенням цієї норми на нашу думку на землях, які придатні для потреб сільського господарства, почнеться масове будівництво установок для видобування біометану, що суперечитиме цільовому використанню цих земель та призведе до значного погіршення якості цих земель і їх придатності для вирощування сільгоспкультур.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ