Читайте нас в соціальних мережах

Михайло Цимбалюк розповів, як до другого читання планують удосконалити законопроєкт про надання добровольцям статусу учасника бойових дій

Понеділок, 12 вересня 2022 19:15
Минулого тижня, під час пленарного засідання Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 7322 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань».

Серед ініціаторів законопроекту й народний депутат, колишній голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк.

– Багато громадян України та інших країн добровільно забезпечували у складі добровольчих формувань, у тому числі, що діяли та діють без державної реєстрації, були утворені або самоорганізувалися, захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Такі особи здійснювали захист України без вступу до військових формувань Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, – говорить Михайло Цимбалюк. – Певна частина з них отримала поранення, дехто і загинув. Сьогодні вони, або члени родин полеглих добровольців не можуть оформити статус учасника бойових дій. Саме у результаті звернення таких категорій громадян в Комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів було створено цей законопроєкт.

Проєкт Закону 7322 передбачає можливість отримання добровольцями статусу учасника бойових дій після підтвердження своєї участі в обороні України.

– Якщо людина на час захисту держави не належала до жодного військового формування, а просто виконувала свій громадянський обов’язок, то вона може підтвердити це надавши відповідні свідчення своїх знайомих, керівництва села чи міста. Тоді в Міністерстві в справах ветеранів буде створено відповідну міжвідомчу комісію до якої будуть входити працівники різних підрозділів. Вивчаючи ці матеріали комісія матиме право надавати статус учасника бойових дій, – каже Михайло Цимбалюк.

До другого читання законопроєкт планують покращити, каже народний обранець.

– Хочемо його удосконалити таким чином, щоб уникнути корупційної складової. Аби цей статус отримали справді ті люди, які ціною свого здоров’я чи навіть життя захищали нашу державу в період таких серйозних викликів, – додає Михайло Цимбалюк.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ