Читайте нас в соціальних мережах

«Відсутній механізм перевірки суб'єктами первинного фінмоніторингу» – Михайло Цимбалюк про спрощений порядок інформування про кінцевих бенефіціарів

П'ятниця, 09 вересня 2022 09:35
У вівторок, 6-го вересня, Парламент проголосував за проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу.

Народний депутат, колишній голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк наголосив на тому, що запропоновані зміни сприятимуть подальшому ухиленню від сплати податків олігархами та виведенню капіталів з України. З цієї причини він запропонував свої поправки.

Цим законопроектом спрощується та пришвидшується процедура подання юридичними особами інформації про бенефіціарів та структуру власності до реєстру юридичних осіб. Зокрема, автоматизується перевірка таких відомостей, скасовується вимога щодо обов'язкового нотаріального засвідчення копій документів, які не передаються з підприємств.

Водночас законопроект передбачає конкретний порядок та методологію подання таких відомостей, що покликано зробити весь процес чітким та неоднозначним.

– Цей законопроект у його нинішньому вигляді зберігає деякі загрози, зокрема нова процедура подання документів щодо бенефіціарів та структура власності може збільшити рівень помилок та невідповідностей, оскільки відсутній механізм перевірки суб'єктами первинного фінансового моніторингу, – зазначає Михайло Цимбалюк.

Народний депутат пояснює: згідно з законопроектом відомості про іноземців та осіб без громадянства, які є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, крім осіб, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податку, вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі поданих заявником документів без їх перевірки.

 Таким чином створюються підстави для подання та внесення до реєстрів недостовірної інформації про кінцевих бенефіціарів-власників, що не відповідає міжнародним зобов’язанням України у сфері фінансового моніторингу, сприятиме подальшій олігархізації, ухилення від сплати податків олігархами та виведенню капіталів з України, – говорить Михайло Цимбалюк.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар