Читайте нас в соціальних мережах

Михайло Цимбалюк: «Соціально несправедливо, що статус УБД не надають добровольцям, які не увійшли до офіційних військових формувань»

Вівторок, 23 серпня 2022 13:17
Добровольців, які не вступили до військових формувань, пропонують також визнати учасниками бойових дій.

Під час засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів одноголосно ухвалили рішення включити до порядку денного та підтримати у першому читанні Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань» (№7322).

Про це повідомив народний депутат від "Батьківщини" Михайло Цимбалюк. 

– Багато громадян України та інших країн добровільно забезпечували у складі добровольчих формувань, у тому числі, що діяли та діють без державної реєстрації, були утворені або самоорганізувалися, захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Такі особи здійснювали захист України без вступу до військових формувань Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України. Чинним законодавством України не передбачена процедура надання статусу «учасник бойових дій» таким особам, попри те, що багато з них стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання. А це є соціально несправедливо,  зазначив Михайло Цимбалюк.

Законопроектом передбачено внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо визначення учасниками бойових дій осіб добровольчих формувань, які не вступили до військових формувань, створених відповідно до законодавства, які брали безпосередню участь у захисті незалежності України.

Додати коментар