Читайте нас в соціальних мережах

«Є значні ризики витоку інформації», – Михайло Цимбалюк розкритикував деякі положення закону про ДНК

Вівторок, 12 липня 2022 11:30
Днями Верховна Рада України ухвалила закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» (№4265).

Ця законодавча ініціатива вкрай необхідна у правоохоронній діяльності, але до неї є окремі зауваження – заявив народний депутат від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

– По-перше, геномна інформація входить до категорії так званих “чутливих” персональних даних, обробка яких забороняється. Закон “Про захист персональних даних” встановлює вичерпний перелік підстав обробки таких чутливих категорій персональних даних особи. Водночас, цілі обробки геномної інформації, визначені цим проектом закону, не відповідають цілям, встановленим Законом “Про захист персональних даних”, а це дозволятиме Міністерству внутрішніх справ збирати суттєво більший масив інформації,  зазначив Михайло Цимбалюк.  

Крім того, законопроект не визначає достатньо чітко того, які біологічні матеріали будуть збиратися, а відсилки до кримінального процесуального законодавства щодо порядку їх збору теж не відповідають вимогам правової визначеності, наголосив політик.

– По-друге, схоронність “ключів” та біологічних матеріалів, за допомогою яких можна буде розшифруватидані з цієї бази, лежатиме на низці державних експертних установ, що будуть задіяні у проведенні експертиз, частина з яких перебуває у структурі МВС, а також на установах виконання покарань та спеціалізованих медичних установах. Велика кількість розпорядників, які будуть у цьому задіяні, створює значні ризики витоку інформації. Концентрація збору, зберігання та управління доступом до таких даних у Міністерстві внутрішніх справ створює значні корупційні ризики, на що звернуло увагу у своєму висновку ГНЕУ,  підкреслив Михайло Цимбалюк.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ