Читайте нас в соціальних мережах

Референдум 1 грудня - історичний приклад єднання українців навколо своєї державності

Четвер, 02 грудня 2021 11:22
1 грудня виповнилося рівно 30 років з дня проведення Всеукраїнського референдуму щодо незалежності України.

Ця ювілейна дата загубилась в скандальній інформаційній повістці останніх днів, хоча своїм за історичним значенням є однією з найбільш значущих подій українського державотворення.

Тоді, 1 грудня 1991 року, більше 90 відсотків виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності країни не знайшла б підтримки більшості громадян.

Саме Всеукраїнський референдум наділив прийнятий Верховною Радою Акт проголошення незалежності України тією юридичною силою, яка дозволила ствердити: Радянський Союз як об’єкт міжнародного права перестав існувати, а на політичній карті світу з’явилася нова незалежна держава – Україна.

Втретє за 350 років нашої героїчної і водночас трагічної історії – від Визвольної війни середини ХVІІ століття – Україна здобула самостійність.

На 30 річницю цієї події наша держава вчергове опинилась в скрутному геополітичному становищі. Ситуація на енергетичних ринках, кулуарні торги та нові домовленості між США та РФ, стягування агресором військ до кордонів і підбурювання ворожою агентурою та недалекоглядними політиканами масових протестів всередині країни.

Історія знову випробовує українців на мудрість, єдність та прагнення до вільного майбуття в своїй власній державі.

Тішить те, що за останніми опитуваннями 65 відсотків української молоді розуміє, що їх поколінню доведеться захищати Незалежність України в збройному конфлікті з агресором (https://amazing-ukraine.com/65-ukrainskykh-pidlitkiv-vvazhaiut-shcho-im-dovedetsia-voiuvaty-za-ukrainu-opytuvannia-na-zamovlennia-prohramy-svoboda-slova-savika-shustera/). А значить в країни є майбутнє, і воно прекрасне!

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ